Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι μέλισσες χρησιμεύουν ως επικονιαστές πρώιμης αφύπνισης για φάρμες φρούτων.

Η επίσκεψη των εντόμων επικονιαστών στα άνθη των φυτών έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ σημαντική για τα φυτά διεργασία, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναπαραγωγή των περισσότερων ειδών των φυτών, την επικονίαση. Είναι η διαδικασία απελευθέρωσης και μεταφοράς της γύρης από τους στήμονες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου άνθους.

Μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται η εισαγωγή μελισσών στη χώρα, όπου οι πληθυσμοί των μελισσών δεν επιβιώνουν τον χειμώνα λόγω του ψύχους.

«Κάνω αυτή τη δουλειά σαράντα χρόνια, δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα μπορούσα να μπερδευτώ σε μια διαδικασία που θα ήταν επιζήμια όχι μόνο για μένα, αλλά και για τη χώρα. Είναι σαν φάρσα», λέει στο Euronews ο μελισσουργός Πάτρικ.

«Δώσαμε προκαταβολές για κυψέλες τον περασμένο Μάρτιο. Δεν μπορούν απλώς ξαφνικά να πούνε, μπουμ, τελείωσε αυτό το εμπόριο. Είμαι υπεύθυνος για τα 15 εκατομμύρια μέλισσες που εκτρέφονται για εμάς στη νότια Ιταλία. Είμαι υπεύθυνος για αυτό το τιμολόγιο», προσθέτει ο Πάτρικ.

Ο Πάτρικ σχεδίαζε να εισαγάγει τις ιταλικές μέλισσες του μέσω των ανοικτών ιρλανδικών συνόρων και να τις φέρει από εκεί στη Βρετανία.

«Είπαν ότι είτε θα τις γυρίσουν πίσω, ή θα τις καταστρέψουν και θα μου ασκήσουν δίωξη επειδή τις έφερα. Τους ζήτησαν τη νομοθεσία πάνω στην οποία βασίζονται για αυτές τις ενέργειες. Δεν την έλαβα ποτέ γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία», αναφέρει ο Πάτρικ.

Το ζήτημα της εισαγωγής μελισσών δεν αφορά μόνο τους μελισσουργούς αλλά και τους καλλιεργητές φρούτων. Σε λίγους μήνες θα αρχίσουν να ανθίζουν οι αχλαδιές στο Κεντ, οι οποίες βασίζονται στις μέλισσες για να συνεχίσουν να επικονιάζουν. Χωρίς τις μέλισσες εισαγωγής, τα δέντρα στο Κεντ θα είναι 20% λιγότερο παραγωγικά.

«Μόλις μειωθούν αυτοί οι αριθμοί, γίνεται λιγότερο οικονομικό για τον αγρότη, αλλά πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτήν την καλλιέργεια με μια ευρωπαϊκή καλλιέργεια. Είναι καταστροφικό - θα κοιτάξουμε πίσω σε δέκα χρόνια και θα ρωτήσουμε “πώς μπορεί κάποιος να βάλει μια πλήρη βιομηχανία σε μια τέτοια κατάσταση”. Είναι σίγουρα ο θάνατος για τη βιομηχανία μελισσών, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις απώλειες από τις εγγενείς κυψέλες μας, είναι αδύνατο», καταλήγει ο μελισσουργός.

Η κυβέρνηση λέει ότι γνωρίζει το ζήτημα και συνεργάζεται με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για την εξεύρεση λύσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.