Μενού
  • Α-
  • Α+

Όχι ότι χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος για να φάει κανείς πίτσα, αλλά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας. Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σε όποιο μέρος του κόσμου και αν σε ρίξει η μοίρα, παντού θα βρεις μια πίτσα να σε χορτάσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τη φτιάχνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Για να τιμήσουμε τη μέρα (και να σας ανοίξουμε την όρεξη) αναζητήσαμε τις 10 πιο λαχταριστές αλλά και πιο περίεργες εκδοχές πίτσας που υπάρχουν στον κόσμο.

Margherita, Νάπολη

Δεν θα μπορούσε η λίστα να μην ξεκινήσει με τη ναπολιτάνικη πίτσα. Η πιο χαρακτηριστική ιταλική πίτσα, η Μαργαρίτα, γεννήθηκε το 1889 στη Νάπολη όταν ο Raffaele Esposito έφτιαξε μια πίτσα προς τιμήν της Βασίλισσας Μαργαρίτας στα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Τραγανή ζύμη, σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού: αυτά είναι τα υλικά της και ακριβώς λόγω της απλότητάς της γίνεται ανάρπαστη.

Pizza Bianca, Ρώμη

Παραμένουμε στην Ιταλία και συνεχίζουμε με μια λευκή πίτσα που είναι διάσημη στη Ρώμη. Ξεχάστε την πίτσα όπως την ξέρατε. Η pizza bianca δεν περιέχει ούτε τυρί, ούτε σάλτσα ντομάτας. Η λεπτή ζύμη ραντίζεται με ελαιόλαδο, πασπαλίζεται με χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο και ψήνεται γρήγορα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Sfincione, Σικελία

Η παραδοσιακή πίτσα της Σικελίας έχει ορθογώνιο σχήμα και γίνεται συνήθως με ελαιόλαδο, ντομάτα, κρεμμύδι, αντζούγιες και κάποιο δυνατό τυρί. Έχει αφράτη, παχιά ζύμη που θυμίζει περισσότερο φοκάτσια.

Tarte Flambee, Γαλλία

Με καταγωγή από την περιοχή της Αλσατίας, η tarte flambee περιέχει τυρί ή κρεμ φρες, μπέικον και κρεμμύδια. Έχει λεπτή κρούστα και ψήνεται σε φούρνο με ξύλα. Υπάρχει και γλυκιά βερσιόν, με μήλα, κανέλα και λικέρ. Ντελικάτη αλλά και γεμάτη θερμίδες!

Deep Dish, Σικάγο

Μια πληθωρική, λαχταριστή και εντυπωσιακή σε εμφάνιση πίτσα. Αν και δεν είναι εξακριβωμένο, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή δημιουργήθηκε το 1943 στην Pizzeria Uno, στο Σικάγο. To ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η παχιά και τραγανή ζύμη που την κάνει να μοιάζει με τάρτα.

Coca, Ισπανία

Αυτή η ισπανική εκδοχή πίτσας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Καταλονία και δέχεται διάφορα υλικά. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, αλμυρές και γλυκές, με υλικά που περιλαμβάνουν από κρέας, ψαρικά και λαχανικά μέχρι φρούτα.

Khachapuri, Γεωργία

To Khachapuri, μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της γεωργιανής κουζίνας, θυμίζει πεϊνιρλί με αυγό. Γεμίζεται με τυρί (χρησιμοποιείται συχνά το sulguni) και στη συνέχεια συμπληρώνεται με ένα αυγό και λίγο βούτυρο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του πιάτου, αλλά καμία δεν περιλαμβάνει σάλτσα ντομάτας.

Langos, Ουγγαρία

Οι Ούγγροι φτιάχνουν τα langos, δηλαδή τηγανητή ζύμη με sour cream, κρέας, σκόρδο και βούτυρο. Ένα ιδιαίτερα χορταστικό- αλλά όχι και πολύ υγιεινό- σνακ που το τρώνε και στην Τσεχία και τη Σλοβακία.

Manakish, Λίβανος

Στο Λίβανο, το manakish σερβίρεται παραδοσιακά στο πρωινό, αλλά και κάθε ώρα της ημέρας. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστο είναι το μείγμα μυρωδικών zaatar, που περιέχει θυμάρι, σουσάμι και σουμάκι. Το manakish μπορεί να γίνει με λιβανέζικα τυριά ή με αρνίσιο κιμά.

Okonomiyaki, Ιαπωνία

Ίσως πιο περίεργη πίτσα της λίστας, αφού δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση την πίτσα που όλοι ξέρουμε. Γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περιοχή, αλλά συνήθως περιλαμβάνει λάχανο, χοιρινό, noodles και καλαμάρι. Όλα αυτά τηγανίζονται και στη συνέχεια προστίθενται ένα αυγό και σάλτσα okonomiyaki, η οποία θυμίζει μια γλυκιά εκδοχή της γούστερ σος.

Διαβάστε ακόμα

5 πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε με ζύμη πίτσας, εκτός από πίτσα

Πώς θα φτιάξετε εύκολα σπιτική πίτσα στο τηγάνι

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...