Τα φαλάφελ ή αλλιώς οι ρεβιθοκεφτέδες της Μέσης Ανατολής, είναι ένας υπέροχος μεζές αλλά και ένας απολαυστικός τρόπος να φάμε τα ρεβίθια. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε αυτά τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι με μια καλή σος από ταχίνι και φρεσκοκομμένα λαχανικά για συνοδεία ή μέσα σε πίτα-τσέπη ως σάντουιτς. Όπως κι αν τα δοκιμάσετε, το σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να τα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Δείτε την αυθεντική συνταγή και τα μυστικά για τέλεια σπιτικά φαλάφελ.
Φαλάφελ
Υλικά (για περίπου 25 φαλάφελ)
2 φλιτζάνια ξερά ρεβίθια (όχι βρασμένα), μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
½ κ.γ. σόδα
1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό
3/4 φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένα σε τέταρτα
7-8 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
αραβικές πίτες, σάλτσα ταχίνι, αγγούρι ψιλοκομμένο, ντομάτα ψιλοκομμένη, πίκλες, ρόκα ή μαρούλι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Μια μέρα νωρίτερα: Βάζουμε τα ρεβίθια και τη σόδα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 18 ώρες. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε καλά και τα στεγνώνουμε.
Βάζουμε τα ρεβίθια, τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι κατά βούληση, στο μούλτι ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδες και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα μείγμα αρκετά δεμένο (αλλά όχι να γίνει κρέμα).
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Λίγο πριν τηγανίσουμε τα φαλάφελ, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ στο μείγμα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε κεφτεδάκια με ελαφρώς βρεγμένα χέρια.
Στη συνέχεια τα τηγανίζουμε σε δόσεις σε καυτό λάδι σε βαθύ τηγάνι, για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Τα σερβίρουμε σε πιάτο ή μέσα σε αραβική πίτα σαν σάντουιτς μαζί με σος από ταχίνι, αγγούρι, ντομάτα, πίκλες και μαρούλι ή ρόκα.
Tips
Τα ρεβίθια πρέπει να είναι άβραστα, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Ο πιο εύκολος (και παραδοσιακός) τρόπος να τα ψήσετε είναι στο τηγάνι (ή στη φριτέζα). Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τηγάνι, μπορείτε να τα φτιάξετε και στον φούρνο. Αραδιάστε τα φαλάφελ σε ένα ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να είναι τραγανά.
Μπορείτε επίσης να τα περάσετε από σουσάμι πριν το ψήσιμο-τηγάνισμα αν θέλετε πιο τραγανά και διαφορετικά σε εμφάνιση φαλάφελ.
Διαβάστε ακόμα
4 φανταστικά πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε με μια κονσέρβα τόνο
Με αυτό το κόλπο θα φτιάξετε τέλειες, τραγανές πατάτες φούρνου
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.