Τέσσερις εύκολες και γρήγορες συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, θα βάλουν τέλος στον καθημερινό... πονοκέφαλο για το ποιό θα είναι το υγιεινό snack τους. Χωρίς πολύ χρόνο, χωρίς πολλά υλικά και με απλή διαδικασία θα μπορέσετε να κάνετε δύο αλμυρές και δύο γλυκές παρασκευές για το πιο δυνατό back to schoοl ξεκίνημα!
Ποιο παιδί θα πεί όχι σε αφράτα τυροπιτάκια, κριτσινάκια καρότου αλλά και σε ζουμερά κεκάκια πορτοκαλιού, και δυναμωτικά σταφιδόψωμα.
Τυροπιτάκια

Υλικά
Ζύμη
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 50 γρ. ηλιέλαιο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. ξίδι
- ½ κ.γλ. αλάτι
Γέμιση
- 150 γρ. φέτα, σε κομμάτια
- 1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 50 γρ. τυρί κρέμα
- 1 κ.γλ. αποξηραμένο δυόσμο ή ρίγανη
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Λαδώστε ελαφρά με ελαιόλαδο ένα μπολ. Προσθέστε το αλεύρι, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το μπέικιν πάουντερ, το ξίδι και το αλάτι στον κάδο και πλάστε για 1 λεπτό μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Αφήστε την στην άκρη.
- Για τη γέμιση: Αν έχετε μίξερ βάλτε όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν για λίγα δευτερόλετπα. Σε αντίθετη περίπτωση με ένα πιρούνι λιώστε τη φέτα και στη συνέχεια ανακτέψτε τα υπόλοια υλικά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 20 ίσα μέρη. Πιέστε το κάθε μέρος με την παλάμη σας και χρησιμοποιήστε τον πλάστη για να δώσετε ομοιόμορφο στρογγυλό σχήμα. Βάλτε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο κάθε ζύμης και αλείψτε με λίγο νερό περιμετρικά. Διπλώστε τη ζύμη στα δύο και πιέστε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να κλείσει και να σχηματιστεί ένα τυροπιτάκι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
- Μοιράστε τα τυροπιτάκια στα δύο ταψιά του φούρνου. Αλείψτε τα με κρόκο αβγού και πασπαλίστε τα με το σουσάμι. Ψήστε στο φούρνο για 15-20 λεπτά (180°C) ή μέχρι να χρυσίσουν.
Κριτσίνια καρότου
Υλικά
- 400 gr. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 gr. καλαμποκάλευρο
- 4 καρότα τριμμένα στο τρίφτη
- 180 ml ελαιόλαδο
- 100 ml νερό
- 1/5 κ.γλ.αλάτι
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή και λεία ζύμη
- Τυλίγετε με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά
- Πλάθετε τα κριτσίνια μας
- Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου
Κεκάκια πορτοκαλιού
Υλικά
- 200 γρ. ζάχαρη (θα μπορούσε να είναι και ακατέργαστη από ζαχαροκάλαμο)
- 50 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα
- 200 γρ. καρότα
- 90 γρ. χυμό πορτοκαλιού (περίπου 1½ πορτοκάλια)
- 2 αυγά
- 100 γρ. ηλιανθέλαιο
- 100 γρ. πλήρες γάλα
- 300 γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C
- Αλέστε σε μίξερ τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και τα καρότα
- Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, τα αυγά, το λάδι, το γάλα, το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και αναμείξτε είτε δυνατά με το χέρι, είτε σε μίξερ
- Μοιράστε ομοιόμορφα το μείγμα στα φορμάκια
- Ψήστε για 20-25 λεπτά (170°C) ή μέχρι να βγει καθαρό ένα ξυλάκι για σουβλάκι που έχετε βυθίσει στο κέντρο ενός από τα μάφινς
- Αφήστε μέσα στη φόρμα να κρυώσουν για 5 λεπτά και, στη συνέχεια, μεταφέρετε σε σχάρα και αφήστε να κρυώσουν εντελώς
Σταφιδόψωμα

Υλικά
- 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι 8 γρ ξηρή μαγιά
- 200 ml ζεστό νερό όχι καυτό
- 125 γρ μέλι
- ½ κγ κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 80 γρ σταφίδες
- λίγο μέλι για επάλειψη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το ζεστό νερό με τη μαγιά
- Προσθέτετε το μέλι και τα αρωματικά, την κανέλα και το γαρύφαλλο ενσωματώνοντας τα στο μείγμα
- Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και αναμειγνύετε είτε με το χέρι (για 10 λεπτά) είτε με το μίξερ.
- Όταν ξεκολλάει από τον κάδο η ζύμη είναι έτοιμη
- Σκεπάζετε τη ζύμη και την βάζετε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί 1 ½ - 2 ώρες περίπου (λιγότερο αν το κάνω σε προθερμασμένο φούρνο).
- Βάζετε τις σταφίδες στο νερό να μουλιάσουν και έπειτα τις στραγγίζετε
- Αφού φουσκώσει η ζύμη προσθέτετε τις σταφίδες
- Κόβετε σε 12 κομμάτια και τα πλάθετε σε στρογγυλό σχήμα
- Τα φήνετε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά
- Διαλύεται σε 30 ml νερό χλιαρό, 1 κ.σ. μέλι
- Αλείφετε τα σταφιδόψωμα
- Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 15 περίπου λεπτά
Καλή αρχή, καλά μαγειρέματα!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.