Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε το έτερον ήμισυ με ένα ρομαντικό δείπνο που θα έχετε μαγειρέψει εσείς, τότε σας έχουμε τις κατάλληλες συνταγές. Μπείτε στην κουζίνα και ετοιμάστε ένα ξεχωριστό γεύμα με αυθεντικές ιταλικές γεύσεις για να κάνετε τη βραδιά στο σπίτι πιο ενδιαφέρουσα και να ξεφύγετε λίγο από το συνηθισμένο τρίπτυχο καναπές-τσιμπολόγημα-ταινία.

Bucatini Amatriciana

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. ζυμαρικά Bucatini

100 γρ. πανσέτα, κομμένη σε κυβάκια

800 γρ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες, λιωμένες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

¼ κ.γ. μπούκοβο

φρεσκοτριμμένο Parmigiano Regiano

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε την πανσέτα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 12 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πιει η σάλτσα τα υγρά της.

Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.

 

Ριζότο αλά Μιλανέζε

Υλικά (για 4 άτομα)

6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο

1 κ.σ. σαφράν

3 κ.σ. βούτυρο

2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο

1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

50 γρ. μεδούλι από μοσχαρίσιο κόκαλο (προαιρετικά)

½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ζωμό με το σαφράν σε μέτρια φωτιά. Τον διατηρούμε ζεστό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως (περίπου 2 λεπτά).

Στη συνέχεια προσθέτουμε μισό φλιτζάνι από το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό, μισό φλιτζάνι κάθε φορά, περιμένοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση.

Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι (περίπου 16 λεπτά συνολικά).

Κατεβάζουμε το ριζότο από τη φωτιά και προσθέτουμε το μεδούλι (αν χρησιμοποιούμε) και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Σκαλοπίνια με προσούτο και φασκόμηλο (Σαλτιμπόκα αλά ρομάνα)

Υλικά

4 λεπτά μοσχαρίσια φιλετάκια (εσκαλόπ)

8 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου

4 λεπτές φέτες προσούτο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. βούτυρο

4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί

¼ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλο

αλεύρι για το αλεύρωμα

φρέσκα φύλλα φασκόμηλου για γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε το κρέας ανάμεσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας για να γίνει όσο πιο λεπτό μπορεί. Το σκεπάζουμε με μια φέτα προσούτο και από πάνω βάζουμε 2 φύλλα φασκόμηλου. Τα στερεώνουμε και τα τρία μαζί περνώντας μια οδοντογλυφίδα και τα αλευρώνουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και μια κουταλιά βούτυρο. Βάζουμε μέσα τα φιλέτα με την πλευρά που έχει το προσούτο προς τα κάτω. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν για 3 λεπτά περίπου, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμη. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα διατηρούμε ζεστά.

Βάζουμε στο τηγάνι το κρασί και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου, το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Χύνουμε τη σάλτσα πάνω από τα φιλετίνια, γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα φασκόμηλου και σερβίρουμε.

Τιραμισού

Υλικά

1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε

4 βιολογικά αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

200 γρ. ζάχαρη άχνη

500 γρ. γάλα

50 ml κονιάκ

1 φλιτζάνι espresso (έτοιμο καφέ)

κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με το μίξερ χειρός.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε και ενσωματώνουμε το μασκαρπόνε.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα με απαλές κινήσεις.

Αδειάζουμε το γάλα με τον καφέ σε ένα σκεύος και προσθέτουμε το κονιάκ.

Βουτάμε στιγμιαία τα μπισκότα στον καφέ (δεν τα μουλιάζουμε) και στη συνέχεια τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο. Εναλλάσσουμε στρώσεις κρέμας και μπισκότων.

Βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει, για τουλάχιστον 3 ώρες. Πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο.

Διαβάστε ακόμα

Αυτή είναι η πιο εύκολη συνταγή για σοκολατένιο κέικ που κυκλοφορεί στο ίντερνετ

4 νόστιμες συνταγές για να φέρετε το Μεξικό στο σπίτι σας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.