Μενού
Ο δορυφόρος που μπορεί να φιλοξενεί μορφές ζωής
Ο δορυφόρος που μπορεί να φιλοξενεί μορφές ζωής | Youtube
  • Α-
  • Α+

Η πλούσια βιόσφαιρα της Γης μας έχει συνηθίσει στην ύπαρξη ζωής σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όσο απόμερη και να είναι. Το «σπίτι» μας όμως δεν είναι παρά μία μικρή, σφαιρική «εξαίρεση» στην άγονη και άψυχη έρημο του διαστήματος.

Υπάρχουν όμως και ψήγματα ελπίδας, όπως για παράδειγμα στον δορυφόρο του Δία, την Ευρώπη. Σε μία κομβική ανακάλυψη τον Σεπτέμβριο του 2023, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε διοξείδιο του άνθρακα παγιδευμένο στους ωκεανούς του παγωμένου φεγγαριού.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό την ύπαρξη υπόγειων ωκεανών στην Ευρώπη, αλλά δεν ήξεραν αν αυτοί οι ωκεανοί είχαν τη σωστή χημεία για να υποστηρίξουν τη ζωή.

Η ιστορική ανακάλυψη στον δορυφόρο του Δία

Έτσι, η ανακάλυψη άνθρακα, ζωτικού στοιχείου για την ανάπτυξη οργανικών ανώσεων και πρωταρχικών κυττάρων σε αυτόν τον υπόγειο ωκεανό, αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης ζωής στην Ευρώπη, αλλά και τις ελπίδες πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπλοκες μορφές ζωής.

«Στη Γη, η ζωή χρειάζεται χημική ποικιλομορφία, όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο. Είμαστε ζωή με βάση τον άνθρακα. Η κατανόηση της χημείας του ωκεανού της Ευρώπης θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε εάν είναι εχθρική προς τη ζωή όπως την ξέρουμε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και επιστήμονας της NASA Geronimo Villanueva.

Ακόμη πιο συναρπαστικό, η ομάδα μπόρεσε να χρησιμοποιήσει παρατηρήσεις από φασματογράφο υπέρυθρων, για να εξακριβώσει πως το διοξείδιο του άνθρακα πράγματι παράγεται κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης, και δεν προέρχεται από ξένα ουράνια σώματα όπως μετεωρίτες.

«Τώρα πιστεύουμε ότι έχουμε εμπειρικές αποδείξεις ότι ο άνθρακας που βλέπουμε στην επιφάνεια της Ευρώπης προήλθε από τον ωκεανό της. Αυτό δεν είναι κάτι ασήμαντο. Ο άνθρακας είναι ένα βιολογικά απαραίτητο στοιχείο», αναφέρει η έρευνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.