Οι πόροι της Γης και η αξία που προσφέρουν στους ανθρώπους έχουν προφανώς ένα κολοσσιαίο κόστος. Ενδεχομένως, ποτέ δεν θα χρειαστεί η ανθρωπότητα να ανησυχήσει για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ένας άνθρωπος, ο οποίος θα πληρώσει και θα αγοράσει ή θα πουλήσει ολόκληρη τη Γη ή αυτόν τον παράξενο πλανήτη.
Παρ' όλα αυτά, το να επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε κατά προσέγγιση έστω, την οικονομική αξία της, ίσως μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε την αξία όσων περιβάλλουν ή/και διαμορφώνουν τις ζωές μας.
Ο καθηγητής αστρονομίας του πανεπιστημίου του Γέιλ, Γκρεγκ Λόφλιν, το 2020, επιχείρησε να αναπτύξει μια ειδική φόρμουλα, για να δώσει μια... τιμούλα για όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Λόφλιν, η Γη αξίζει περίπου 5 τετράκις εκατομμύρια δολάρια (ή $5,000,000,000,000,000). Ο καθηγητής κατέληξε σε αυτήν την τιμή μετά από σειρά υπολογισμών που περιελάμβαναν μεταβλητές όπως η μάζα, η θερμοκρασία, η ηλικία και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την ικανότητά της Γης να υποστηρίξει ζωή.
Οι άλλοι πλανήτες;
Με την ίδια υπόθεση, ο Λόφλιν υπολόγισε και την άξια άλλων πλανητών μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Ο πλησιέστερος μας γείτονας, ο Άρης στον οποίο έχουν ανακαλυφθεί μόλις κάποιες ενδείξεις πως μπορεί να αναπτυχθεί ζωή, κοστίζει 16.000 δολάρια, όσο ένα καινούριο, μικρό αυτοκίνητο. Αλλά αυτό είναι μια περιουσία σε σύγκριση με την Αφροδίτη, της αξίας την οποία εκτίμησε σε ένα σεντ. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα, και οι άνεμοι στην επιφάνεια του πλανήτη έχουν ταχύτητα 224 μιλίων την ώρα. Δεν είναι ο ορισμός του «καλή ποιότητα ζωής» η Αφροδίτη.
Αυτό το υποθετικό «τιμολόγιο» του Λόφλιν αποκαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια, χωρίς κερδοσκοπικούς ή παρόμοιους σκοπούς. Μόνος στόχος του καθηγητή, να εκτιμήσουμε περισσότερο το κόσμο, αλλά και το σύμπαν συνολικά, που μας περιβάλλει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.