Το καμουφλάζ αποτελεί ένα από τα πιο αξιοπερίεργα και ενδιαφέροντα φαινόμενα που παρατηρείται στα ζώα. Κάποια από αυτά αλλάζουν μόνο το χρώμα τους για να «χάνονται» στο περιβάλλον, ενώ άλλα μπορούν να προσαρμόζουν μέχρι και τη φαινομενική υφή και το σχήμα τους.
Ένα ζώο που χρησιμοποιεί το καμουφλάζ είναι και ο χαμαιλέοντας, αλλά ο τρόπος που το κάνει είναι αντικείμενο παραπληροφόρησης. Για να εξερευνήσουμε όμως την «γκαρνταρόμπα» του, ας δούμε πρώτα πώς λειτουργεί.
Το δέρμα του χαμαιλέοντα
Το δέρμα του χαμαιλέοντα διαθέτει τρεις επιπλέον στρώσεις σε σχέση με ζώα που δεν τροποποιούν το χρώμα του δέρματός τους, και λειτουργεί στην ουσία σαν μία οθόνη τηλεόρασης.
Όπως και εμείς, οι χαμαιλέοντες καλύπτονται από την επιδερμίδα, κάτω όμως από αυτή υπάρχουν άλλες τρεις στρώσεις κυττάρων που φέρουν διαφορετικές αποχρώσεις.
Η πρώτη στρώση λέγεται χρωματοφόρος, που μπορεί να πάρει κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Κάτω από αυτή, βρίσκεται η μελανοφόρος στρώση, η οποία μπορεί να δημιουργεί αποχρώσεις καφέ, μαύρου και να αντανακλά το μπλε.
Τέλος, βρίσκεται η κατώτερη στρώση που αντανακλά μόνο το λευκό. Ο χαμαιλέοντας μπορεί να παράγει όχι μόνο τις βασικές του αποχρώσεις, αλλά και πολλές άλλες, αυξομειώνοντας το μέγεθος των χρωματιστών του κυττάρων, για να «ανακατεύει» τα χρώματα όπως κάνει ένας ζωγράφος πάνω στην παλέτα.
Ο σκοπός των χρωμάτων
Παρά την κοινή πεποίθηση πως ο χαμαιλέοντας χρησιμοποιεί την αλλαγή χρώματος για καμουφλάζ, αυτό δεν ισχύει ακριβώς. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα ερπετά διαθέτουν καμουφλάζ, αλλά αυτό είναι το φυσικό τους χρώμα, συνήθως το πράσινο ή το καφέ, που τους «ενσωματώνει» στις αποχρώσεις των δέντρων όπου διαβιούν.
Όταν ένας χαμαιλέοντας αλλάζει το χρώμα του, αυτό συνήθως αντανακλά αλλαγές στη διάθεσή του. Για παράδειγμα, ένας χαμαιλέοντας μπορεί να πάρει σκούρο χρώμα όταν θέλει να απορροφήσει περισσότερο ηλιακό φως (καθώς είναι ζώο ψυχρόαιμο) και πιο ανοιχτό όταν θέλει να ρίξει την θερμοκρασία του.
Ακόμα, κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, οι αρσενικοί χαμαιλέοντες προβάλλουν έντονα, ζωντανά χρώματα και μοτίβα για να προσελκύσουν το ταίρι τους, ενώ μπορούν να πάρουν και προειδοποιητικά χρώματα, όπως το κόκκινο και το κίτρινο, για να απωθήσουν θηρευτές.
Δείτε επίσης:
Μέση Ανατολή: Πόσο στρατό διαθέτουν οι σύμμαχοι του Ιράν – Ο ρόλος των ΗΠΑ και η δύναμη του Ισραήλ
Η 22χρονη που μεγαλώνει έναν 16χρονο - Πώς έγινε «μητέρα» με έξι χρόνια διαφορά
Η πολιορκία στην Άννα Βίσση για την κόκκινη καρέκλα και η μάχη Ντάνου - Βασάλου για το Exathlon
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.