Μενού
Τηλεσκόπιο
Τηλεσκόπιο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στη σύγχρονη επιστήμη ταχύτητα του φωτός είναι μία απροσέγγιστη σταθερά, και το θεωρητικό «όριο» της συμβατικής πραγματικότητας που περιγράφει η νευτώνεια φυσική. 

Οι υπολογισμοί όμως αυτού του αριθμού φάνταζε κάποτε επιστημονική φαντασία, με τα περιορισμένα μέσα της εποχής. Ο πρώτος επιστήμονας που προσέγγισε αριθμητικά την ταχύτητα του φωτός ήταν ο Όλε Κρίστενσεν Ρέμερ.

Δείτε εδώ: Μπουζούκια στη Λάρισα σε ένα επικό κλείσιμο: Έβγαλαν την πίστα έξω - Βροχή τα πανέρια με τα λουλούδια

Ήταν Δανός αστρονόμος, μαθηματικός, κρατικός αξιωματούχος και εφευρέτης, που το 1676 έκανε τις πρώτες αριθμητικές μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός, μετά από εντατική παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων.

Πώς υπολόγισε την ταχύτητα του φωτός

Μετά τις σπουδές του στην Κοπεγχάγη, ο Ρέμερ πήγε στο παλιό αστεροσκοπείο του Τύχωνα, το Ουράνιενμποργκ στο νησί Χβεν, κοντά στην Κοπεγχάγη, το 1671.

Σε ένα διάστημα αρκετών μηνών, ο Ρέμερ με τον Ζαν Πικάρ παρατήρησαν περίπου 140 εκλείψεις του δορυφόρου Ιώ του Δία, ενώ ταυτόχρονα στο Παρίσι ο Τζιοβάνι Ντομένικο Κασίνι παρατηρούσε τις ίδιες εκλείψεις.

Συγκρίνοντας τους μετρημένους χρόνους των εκλείψεων αυτών, υπολογίσθηκε η διαφορά του γεωγραφικού μήκους του Παρισιού από αυτό του Ουράνιενμποργκ.

Ο Κασίνι είχε παρατηρήσει τους δορυφόρους του Δία μεταξύ 1666 και 1668, και είχε ανακαλύψει ασυμφωνίες στις χρονομετρήσεις του, ασυμφωνίες που απέδωσε, ως αρχική εκτίμηση, στο ότι το φως είχε μια πεπερασμένη ταχύτητα.

Το 1672 ο Ρέμερ πήγε στο Παρίσι και συνέχισε τις παρατηρήσεις των δορυφόρων του Δία ως βοηθός του Κασίνι. Προσέθεσε τις δικές του παρατηρήσεις σε αυτές του Κασίνι και πρόσεξε ότι τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις εκλείψεις (ιδίως αυτές της Ιούς) ήταν μικρότερα όταν η απόσταση Γης-Δία μειωνόταν, και μεγαλύτερα όταν η απόσταση αυτή αυξανόταν.

O Ρέμερ συμπέρανε ότι το φως θα ταξιδέψει την απόσταση που η Γη διανύει σε 80 περιφορές της Ιούς σε 22 λεπτά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να υπολογισθεί το καθαρό αποτέλεσμα των παρατηρήσεων του Ρέμερ: ο λόγος της ταχύτητας του φωτός προς την ταχύτητα περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο, που βρίσκεται ίσος με 9300.

Η σύγχρονη τιμή είναι περί το 10100. Ο ίδιος ο Ρέμερ ούτε υπολόγισε αυτό το κλάσμα, ούτε έδωσε κάποια τιμή για την ταχύτητα του φωτός. Αλλά πολλοί άλλοι υπoλόγισαν την ταχύτητα από τα δεδομένα του, με πρώτο τον Κρίστιαν Χόυχενς:

Aφού αλληλογράφησε με τον Ρέμερ και απέκτησε περισσότερα δεδομένα, ο Χόυχενς συμπέρανε ότι το φως ταξίδευε 16 και 2/3 γήινες διαμέτρους το δευτερόλεπτο, θεωρώντας λανθασμένα την τιμή του Ρέμερ των 22 λεπτών ως τον χρόνο στον οποίο το φως διανύει απόσταση ίση με τη διάμετρο της τροχιάς της Γης.

Δείτε επίσης: 

Πέθανε ο «Εσκομπάρ» της Κρήτης - Παρών στην κηδεία, με άδεια από τη φυλακή, ο γιος του

Η πιο καθαρή παραλία στον κόσμο είναι ελληνική - Τα «κρυστάλλινα» νερά που έφεραν την πρωτιά

First Dates: Ο «γυμναστηριακός» Κυριάκος και η Νικολέττα εκνεύρισαν το κοινό - «Η μία ψωνάρα βρήκε την άλλη»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.