Μενού
Φίδι
Φίδι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως αμφίβια και ερπετά αποτελούν την ίδια ομάδα ζώων αλλά στην πραγματικότητα έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, τόσο ανατομικά όσο και στον τρόπο ζωής.

Η πιο βασική τους διαφορά είναι στο δέρμα. Τα ερπετά έχουν πιο σκληρό και ξηρό δέρμα χωρίς αδένες ενώ τα αμφίβια, διαθέτουν λείο και υγρό δέρμα, συχνά γλιστερό.

Μία επιπλέον διαφορά, συναντάται στα αβγά τους. Τα αβγά των ερπετών έχουν σκληρό και αδιαφανές προστατευτικό κάλυμμα που προστατεύει το έμβρυο.

Τα αμφίβια έχουν αβγά χωρίς κάλυμμα, περιβεβλημένα από μία πηχτή ουσία σαν τζελ και τοποθετούνται σε υγρές επιφάνειες σε αντίθεση με των ερπετών που εναποτίθενται σε στέρεες.

Διαφορά βρίσκουμε επίσης στα νεογνά. Τα νεογνά των ερπετών από την στιγμή της εκκόλαψης είναι μορφολογικά μικρά αντίγραφα των γονιών τους, έχοντας όλες τις δομές ενός ενήλικου ατόμου του ίδιου είδους.

Αντίθετα, τα νεογνά των αμφιβίων, στο πρώτο στάδιο της ζωής τους, έχουν τη μορφή προνύμφης και μπορούν να ζήσουν αποκλειστικά μέσα στο νερό αναπνέοντας με εξωτερικά ή εσωτερικά βράγχια, όπως τα ψάρια. 

Σε ό,τι αφορά στην διαδικασία αναπαραγωγής, τα ερπετά αναπαράγονται με παρόμοιο τρόπο με αυτόν των θηλαστικών. Η γονιμοποίηση επιτυγχάνεται με την εισαγωγή των σπερματοζωαρίων του αρσενικού στο αναπαραγωγικό σύστημα στο σώμα του θηλυκού, μέσω των γεννητικών οργάνων.

Στα αμφίβια, τα θηλυκά γεννούν τα αγονιμοποίητα αυγά τους στο νερό και τα αρσενικά απελευθερώνουν τα σπερματοζωάριά τους απευθείας επάνω στα αβγά, γονιμοποιώντας τα (όπως συμβαίνει και στα ψάρια).

Τα πιο γνωστά αμφίβια είναι οι βάτραχοι και οι φρύνοι ενώ ερπετά οι σαύρες, τα φίδια και οι χελώνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA