Μενού
Αποστολή των ΗΠΑ στο φεγγάρι
Η αποστολή της NASA για την προσελήνωση | AP Photos / NASA
  • Α-
  • Α+

Πενηντά δύο χρόνια μετά την αποστολή του Apollo, οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιστρέψουν στο φεγγάρι με την αποστολή «Peregrine Mission One», η οποία αποτελεί και την πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Από το Cape Canaveral στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το διαστημικό σκάφος Peregine που είναι προϊόν της ιδιωτικής εταιρείας διαστημικών πτήσεων «Astrobotic» και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη NASA, εκτοξεύτηκε νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας (σ.σ. τοπική ώρα), ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες πως δεν θα καταφέρει να εκτελέσει την αποστολή του.

Το Peregrine Mission One, σε σχήμα κουτιού, ύψους 1,82, έχει πάρει το όνομά του από το ταχύτερο πουλί στον κόσμο και θα μεταφέρει 21 πακέτα στο φεγγάρι για επτά χώρες. Ανάμεσά τους θα είναι και αρκετά για τη NASA, τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Το χρονικό της προσελήνωσης

Το διαστημικό σκάφος διαθέτει επίσης ένα ενσωματωμένο όργανο που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από επιστήμονες του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του εθνικού διαστημικού εργαστηρίου.

Το ρομπότ εκτοξεύθηκε με πύραυλο Vulcan από το Space Launch Complex-41 στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Ο πύραυλος θα μεταφέρει το Peregrine πάνω από 360.000 χλμ. πάνω από τη Γη πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.

Αρχικά θα κάνει έναν κύκλο γύρω από τον πλανήτη πριν κατευθυνθεί προς το φεγγάρι και επιχειρήσει προσγείωση στο Sinus Viscositatis, λίγο μετά την ανατολή του ηλίου στις 23 Φεβρουαρίου. Αναμένεται, σύμφωνα με το Sky News, να αναλύσει την αραιή σεληνιακή ατμόσφαιρα και ίσως ανακαλύψει ακόμη περισσότερα για το πώς μπορεί να κινείται το νερό γύρω από το φεγγάρι.

Το διαστημικό σκάφος ήταν αρχικά προγραμματισμένο να εκτοξευθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά καθυστέρησε λόγω ελλιπούς πρόβας εκτόξευσης στις 8 Δεκεμβρίου.

 

ΗΠΑ: Γιατί γίνεται τώρα η αποστολή 

Η πρώτη προσελήνωση ενός εμπορικού διαστημικού σκάφους στο φεγγάρι θα αποτελούσε ορόσημο για την εξερεύνηση του διαστήματος, με την NASA να έχει επενδύσει αρκετά.

Το Peregrine Mission One μεταφέρει διάφορα πειράματα της NASA που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο ελπίζει να επαναφέρει ανθρώπους στη σεληνιακή επιφάνεια πριν από το τέλος του 2030.

Μπορεί επίσης να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για αρκετές άλλες αποστολές προσελήνωσης στη Σελήνη που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της NASA για τις εμπορικές υπηρεσίες σεληνιακών ωφέλιμων φορτίων μεταξύ 2024 και 2026.

ΗΠΑ: Ο στόχος για τον Άρη

Αναλυτές, εξηγώντας τον στόχο των ΗΠΑ για τη σημερινή προσελήνωση, κάνουν λόγο πως το κύριο ενδιαφέρον της χώρας εντοπίζετα στη χρήση του φεγγαριού ως ενδιάμεσου σταθμού για ταξίδια στον Άρη και πέρα από αυτόν.

Ο Thomas Moore, αναλυτής, σημειώνει πως το «νερό είναι ζωτικής σημασίας για τα διαστημικά ταξίδια και την παραγωγή καυσίμων πυραύλων, οξυγόνου και την ενυδάτωση των αστροναυτών, αλλά η ανύψωσή του από τη Γη είναι δαπανηρή».

«Η ανακάλυψη του νερού στο φεγγάρι αλλάζει τα πράγματα, καθιστώντας σχετικά φθηνή τη μετάβαση σε αυτούς τους μακρινούς προορισμούς εντός του ηλιακού συστήματος. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πραγματικά συναρπαστικής εποχής στα διαστημικά ταξίδια» δήλωσε, επίσης, ο Moore.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.