Η συνείδηση μας βρίσκεται στο μυαλό μας και μάλλον οι επιστήμονες ανακάλυψαν το σημείο που κατοικεί μέσα στον εγκέφαλο. Η ομάδα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ βρήκε παρατεταμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στην ινιακό κροταφική περιοχή του οπτικού φλοιού, στο πίσω μέρος το εγκεφάλου.
Η δραστηριότητα του εγκεφάλου στο σημείο αυτό έπεσε μόλις κατά περίπου 10% με 20% σε 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά από ένα οπτικό ερέθισμα. Αλλά το μοτίβο της αρχικής δραστηριότητας παρέμεινε κατά την διάρκεια του οπτικού ερεθίσματος.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές του εγκεφάλου όπου οι πληροφορίες εξαφανίζονται εντελώς μετά από μισό δευτερόλεπτο. Δηλαδή, σε αυτό το σημείο ο εγκέφαλος δεν διαγράφει τις πληροφορίες αλλά τις κρατά σε πιο ελαφρύ επίπεδο σε σχέση με πριν.
«Αυτή η σταθερή αναπαράσταση υποδηλώνει μια νευρική βάση για σταθερή αντίληψη με την πάροδο του χρόνου, παρά το μεταβαλλόμενο επίπεδο δραστηριότητας», λέει ο ψυχολόγος Leon Deouell από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν με σιγουριά το πώς σχετίζεται η ανακάλυψη αυτή με τη συνείδηση, αλλά θεωρούν ότι η συνεχής δραστηριότητα στον οπτικό φλοιό θα μπορούσε να ανατροφοδοτηθεί στον προμετωπιαίο φλοιό, όπου ελέγχονται οι σκέψεις και οι πράξεις.
Η έρευνα που δημοσιεύει το cell.com στηρίζεται στο γεγονός ότι η αντίληψη μας σε κάτι δεν έχει πάντα μεγάλη διάρκεια εξαιτίας των πολλών πληροφοριών που δεχόμαστε ταυτόχρονα.
Άρα το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο του εγκεφάλου οι πληροφορίες δεν εξαφανίζονται εντελώς όπως γίνεται στα υπόλοιπα σημεία, υποδηλώνει πως μάλλον πρόκειται για το υποσυνείδητο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.