Μενού
 
Ο πλανήτης Ουρανός μέσα από τις τελευταίες φωτογραφίες ου τηλεσκοπίου James Webb | NASA
  • Α-
  • Α+

Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, James Webb, απαθανάτισε τον παγωμένο γίγαντα Ουρανό όπως δεν τον έχουμε δει ξανά.

Ο πλανήτης Ουρανός είναι περιτριγυρισμένος από δαχτυλίδια, φεγγάρια και καταιγίδες. Στις νέες εικόνες ο πλανήτης μοιάζει σαν μοβ μισοφέγγαρο που βρίσκεται μέσα σε μια λιλά σφαίρα. Γύρω του φαίνονται οι δακτύλιοι που ανοίγουν γύρω του όλο και περισσότερο. 

Η NASA αναφέρει πως: «Αυτή η εικόνα του Ουρανού από το NIRCam (Κοντά στην Υπέρυθρη Κάμερα) στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποτυπώνει εξαιρετικά το εποχικό βόρειο πολικό καπάκι του Ουρανού και τους αμυδρούς εσωτερικούς και εξωτερικούς δακτυλίους του». 

 
Ο πλανήτης Ουρανός μέσα από τις τελευταίες φωτογραφίες ου τηλεσκοπίου James Webb | NASA

Στη φωτογραφία του Ουρανού φαίνονται και τα εννέα από 27 σε σύνολο φεγγάρια του. Επίσης, αρκετές καταιγίδες φωτός μπορούν να φανούν κοντά και κάτω από τον πλανήτη.

Ο αριθμός αυτών των καταιγίδων, το πόσο συχνά και το πού εμφανίζονται στην ατμόσφαιρα του Ουρανού, μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό εποχιακών και μετεωρολογικών επιπτώσεων.

Το πολικό στρώμα φαίνεται να γίνεται πιο εμφανές όταν ο πόλος του πλανήτη αρχίζει να δείχνει προς τον Ήλιο, καθώς πλησιάζει το ηλιοστάσιο και λαμβάνει περισσότερο ηλιακό φως. 

 
Τα φεγγάρια του ουρανού ονομαστικά | NASA

Ο Ουρανός θα φτάσει στο επόμενο ηλιοστάσιο του το 2028 και οι αστρονόμοι είναι πρόθυμοι να παρακολουθήσουν τυχόν πιθανές αλλαγές στη δομή αυτών των χαρακτηριστικών. 

Το τηλεσκόπιο Webb θα βοηθήσει στην αποσύνδεση των εποχιακών και μετεωρολογικών επιπτώσεων που επηρεάζουν τις καταιγίδες του Ουρανού, κάτι που είναι κρίσιμο για να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν την περίπλοκη ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Επειδή ο Ουρανός περιστρέφεται στο πλάι του με κλίση περίπου 98 μοιρών, έχει τις πιο ακραίες εποχές στο ηλιακό σύστημα. Για σχεδόν το ένα τέταρτο κάθε Ουρανικού έτους, ο Ήλιος λάμπει πάνω από έναν πόλο, βυθίζοντας το άλλο μισό του πλανήτη σε έναν σκοτεινό χειμώνα 21 ετών.

 
Ο Ουρανός παό μακριά | NASA

Με την απαράμιλλη υπέρυθρη ανάλυση και ευαισθησία του Webb, οι αστρονόμοι βλέπουν τώρα τον Ουρανό και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του με πρωτοποριακή νέα διαύγεια. Αυτές οι λεπτομέρειες, ειδικά του κοντινού δακτυλίου Zeta, θα είναι πολύτιμες για τον σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών στον Ουρανό.

Ο Ουρανός μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως βάση για τη μελέτη των σχεδόν 2.000 παρόμοιων διαστάσεων εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.