Ένας από τoυς επικρατέστερους μύθους των καπιταλιστικών και των νεοφιλελεύθερων κοινωνιών είναι πως η σκληρή δουλειά, είτε αυτή του ανειδίκευτου εργάτη είτε αυτή του μεγαλοεπενδυτή συνδέεται άμεσα με την επιτυχία.
Ωστόσο, η κοινωνική έρευνα αναδεικνύει όλο και περισσότερα δεδομένα που «κάνουν χαλάστρα» στο ρομάντζο μεταξύ μόχθου και ανέλιξης, όπως βλέπουμε σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFS) της Αγγλίας που φιλοξένησε η Guardian.
Παράγοντες όπως ο τόπος γέννησης και η οικογενειακή περιουσία προβλέπουν περισσότερο από ποτέ τις διαφορές στην κοινωνική κινητικότητα και το που καταλήγει κοινωνικά κάθε άτομο, σύμφωνα με το άρθρο.
Διαφορές λόγω καταγωγής και περιοχής
Η έρευνα παρατήρησε σημαντικές διαφορές στην εισοδηματική κινητικότητα ανάλογες με την καταγωγή και τον τόπο κατοικίας μεταξύ ομάδων μειονοτήτων.
Συγκεκριμένα, η διαφορά εισοδήματος μεταξύ της λιγότερο κινητικής ομάδας αντρών (Έγχρωμοι από την Καραϊβική) και της περισσότερο κινητικής ομάδας αντρών (Ινδοί) ήταν περίπου 8.000 λίρες, ενώ παρόμοια ήταν και η διαφορά μεταξύ της λιγότερο οικονομικά κινητικής περιοχής (Νότινγχαμ) και της πλέον κινητικής περιοχής (Χάβερινγκ).
Ανάλογες διαφορές σημειώθηκαν μεταξύ της λιγότερο κινητικής ομάδας γυναικών (λευκές γυναίκες) και της περισσότερο κινητικής ομάδας (γυναίκες ινδικής καταγωγής) ανάλογα με τους τόπους κατοικίας τους.
Ο ρόλος του «μη κερδισμένου» πλούτου
Το βάρος σε έρευνες οικονομικής ανισότητας συνήθως πέφτει πάνω στον πλούτο τον οποίο τα άτομα εξασφαλίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές εκβάσεις παίζει και ο λεγόμενος «μεταβιβασμένος πλούτος», είτε σε μορφή κληρονομιάς είτε άμεσων αποταμιεύσεων των παλαιότερων γενεών για τους γόνους τους.
Η έρευνα τονίζει πως στατιστικά, μόνο η μισή διαφορά στη διατήρηση πλούτου μεταξύ γενεών μπορεί να εξηγηθεί από το επίπεδο εκπαίδευσης και τα ιδιωτικά εισοδήματα των ατόμων, και πως οι προαναφερθέντες παράγοντες είναι αυτοί που εξηγούν αυτά τα απόντα αίτια.
Ως δευτερεύοντες παράγοντες που επηρεάζουν την παγίωση των διαφορών στην κινητικότητα αναφέρονται η ικανότητα των πλουσιότερων ατόμων να αποταμιεύουν περισσότερο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγεγραμμένη επίδραση του οικογενειακού κύρους, με έρευνα να ανακαλύπτει πως η συσχέτιση μεταξύ της κληροδότησης του επιθέτου μιας οικογένειας και της διατήρησης ή συσσώρευσης πλούτου είναι περίπου ίδια με αυτήν της προβιομηχανικής περιόδου της Αγγλίας.
Πιο απλά, αν ξέρει κανείς το επίθετό σου, μπορεί αξιόπιστα να προβλέψει πόσα ακίνητα έχεις, και αυτό δεν έχει αλλάξει για πάνω από έναν αιώνα.
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, η ανεπάρκεια μεταβλητών που συμπυκνώνονται στην έννοια της σκληρής δουλειάς (το προσωπικό εισόδημα, η διαχρονική του αύξηση και το επίπεδο εκπαίδευσης) σε συνδυασμό με τον όλο και πιο προφανή ρόλο του οικογενειακού πλούτου και του νεποτισμού, ξεσκεπάζουν τις τρύπες στην ιστορία της κοινωνικής κινητικότητας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.