Αν διαβάζετε το άρθρο αυτό άνετα κάτω από ένα air-condition την ώρα που ο τόπος γύρω σας κυριολεκτικά βράζει, να γνωρίζετε ότι το οφείλετε σε έναν Αμερικανό που γεννήθηκε το 1876 σε ένα χωριό της Νέας Υόρκης και θεωρείται ο εφευρέτης του κλιματιστικού. Το όνομά του μάλλον θα σας είναι πολύ γνωστό.
Πρόκειται για τον μηχανικό Willis Haviland Carrier, ιδρυτή της γνωστής εταιρείας, που εφηύρε το πρώτο ηλεκτρικό air-condition το 1902 και άλλαξε μία και καλή τα καλοκαίρια μας. Ιδίως δε τα καλοκαίρια ζεστών χωρών όπως είναι και η Ελλάδα.
Η εφεύρεση του κλιματιστικού
Η εφεύρεσή του αφορούσε τη τυπογραφική-εκδοτική εταιρεία Sackett-Wilhelms η οποία αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα. Υπήρχε τόσο πολλή ζέστη και υγρασία το καλοκαίρι που επηρεαζόταν η ποιότητα του χαρτιού, το μελάνι και τελικά η ίδια η δουλειά της εταιρείας.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Carrier παρουσίασε τα σχέδια για μία εγκατάσταση που θα ήλεγχε τη θερμοκρασία και τη θερμότητα και ταυτόχρονα θα καθάριζε τον αέρα. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θεωρείται σήμερα η πρώτη μορφή κλιματιστικού.
Το επιτυχημένο πείραμα οδήγησε τον Carrier να φτιάξει την εταιρεία του. Παράλληλα, ο ίδιος συνεχώς εξέλισσε τις συσκευές του, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1920 όλο και περισσότερα κτίρια να αναζητούν τις υπηρεσίες του.

Παρά την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, το οικονομικό κραχ έφερε οικονομικά προβλήματα στην Carrier Corporation. Προκειμένου αυτά να αντιμετωπιστούν, η Carrier Enginnering Cor. συγχωνεύτηκε με την Brunswick-Kroeschell αλλά και τη York Heating & Ventilating, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Carrier Corporation, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας παρέμεινε ο Carrier.
Οικονομική κρίση και εκτίναξη της αγοράς κλιματιστικών
H οικονομική ύφεση του 1930 και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μείωσαν τη ζήτηση για κλιματιστικά. Πάντως η εταιρεία έφυγε από τα όρια της Νέας Υόρκης και έκανε πωλήσεις σε πόλεις του New Jersey και της Pensylvania.
Η μεγάλη έκρηξη στη χρήση των κλιματιστικών ήρθε τελικά μαζί με το οικονομικό μπουμ της δεκαετίας του 1950 κατά την οποία υπήρξε μία απίστευτη αύξηση της δημοφιλίας της συγκεκριμένης συσκευής που μπήκε πια για τα καλά στη ζωή των Αμερικανών.
Ο Carrier δεν έζησε προκειμένου να βιώσει και ο ίδιος αυτή την γιγαντιαία ανάπτυξη, καθώς έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 1950. Η εταιρεία του που ξεκίνησε από 6 εργαζόμενους το 2018 υπολογίστηκε ότι έκανε τζίρο ύψους 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχοντας 53.000 εργαζομένους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.