H κακοκαιρία Daniel έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της από τη Στερεά Ελλάδα ως την Αττική, και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στο Reader,φαίνεται πως πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις θρίλερ. Καθώς πόλεις όπως ο Βόλος μετράνε ήδη ασύλληπτες ζημίες, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα. Γιατί λέγεται Daniel; Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο παίρνουν τα ονόματα τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα;
Η απάντηση είναι αρνητική. Θα εξηγήσουμε.
Το μποϊκοτάζ στη Frida και τον Bob
Για την ονοματοδοσία καιρικών φαινομένων έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικές μέθοδοι κατά καιρούς. Ο μετεωρολόγος Κλεμέντ Ράγκε, στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε γράμματα από το ελληνικό και το εβραϊκό αλφάβητο, λέξεις από την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία αλλά και επώνυμα πολιτικών (!) για να «βαφτίσει» καιρικά φαινόμενα ώστε με αυτό τον τρόπο να διευκολύνει τη μετεωρολογία στο να τα μελετήσει.
Στο πέρασμα των ετών, οι τροπικοί τυφώνες απέκτησαν τα δικά τους ονόματα, τα οποία προέρχονται από μια λίστα με 21 ονόματα που έχει συντάξει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Από τη λίστα εξαιρούνται λέξεις που ξεκινούν από τα γράμματα Q,U,X,Z, ενώ κατά καιρούς αποκλείονται ονόματα που παραπέμπουν σε αμφιλεγόμενες ή κοινωνικά κατακριτέες αναφορές (ανάμεσα τους και το "Frida" αλλά και το "Βob"!).
Η διαδικασία αυτή αναθεωρήθηκε το 2020 όταν συνέβησαν περισσότερα από 21 ακραία καιρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν έξτρα ελληνικά γράμματα για να περιγραφούν όλα. Σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει «διαιρέσει» τις ακτές που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική, εφαρμόζοντας την προαναφερθείσα ονοματοθεσία με μικρές παραλλαγές ως προς τα «απαγορευμένα» ονόματα.
Γίνε νονός σ' ένα μπουρίνι!
Στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, οι ονοματοθεσίες των καιρικών φαινομένων γίνονται από το Met Office, το μετεωρολογικό ινστιτούτο στο οποίο συνεργάζονται επιστήμονες από τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία, από μια λίστα ονομάτων, τα οποία παραπέμπουν σε άντρες και γυναίκες, εμβληματικές προσωπικότητες της μετεωρολογίας.
Στη Γερμανία, η βάφτιση καιρικών φαινομένων ανατίθεται κατά καιρούς στους πολίτες (!), οι οποίοι, με το ανάλογο αντίτιμο μπορούν να «υιοθετήσουν» ένα καιρικό φαινόμενο. Στη συνέχεια, τα ονόματα συλλέγονται και εκδίδονται στη «Berliner Wetterkarte», ένα βιβλίο οδηγιών μέσω του οποίου οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της χώρας απευθύνονται στο κοινό.
Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Αρχικά, η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ονομάτιζε τα φαινόμενα με αναφορές στην ελληνική μυθολογία αλλά και την αρχαία ελληνική ιστορία, με αλφαβητική σειρά, εναλλάσσοντας μεταξύ ανδρικών και γυναικείων ονομάτων.
Όταν όλα τα γράμματα είχαν χρησιμοποιηθεί, από το Α ως το Ω, η ονοματοθεσία ξεκινούσε ξανά από το Α, με μοναδικό περιορισμό το να μη χρησιμοποιηθεί το ίδιο όνομα δεύτερη φορά.
Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Η ιδέα της ονοματοθεσίας των βαρομετρικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα σε χώρες της Ευρώπης - εκτός των προαναφερθέντων - ξεκίνησε, σύμφωνα με την ΕΜΥ το 1995, από μια ομάδα επιστημόνων πρόγνωσης καιρού Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (WGCEF), η οποία από το 2013 λειτουργεί ως ομάδα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό τη συνεργασία μέσω ενός κοινού πλαισίου ενεργειών.
Η ΕΜΥ, έχει ξεκινήσει από το 2021 σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, την ονοματοθεσία τέτοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους, συγκροτώντας την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου.
Η ανωτέρω ονοματοθεσία αφορά στις προγνώσεις των Ευρωπαϊκών Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών για την περιοχή της Ευρώπης ενώ όπως έχει συμφωνηθεί, η ονομασία που δίνεται αρχικά σε ένα σύστημα από μία από τις ανωτέρω ομάδες, διατηρείται και από τις επόμενες, αν κριθεί ότι το σύστημα που θα επηρεάσει βαθμιαία και άλλη χώρα, είναι το ίδιο.
Έτσι, μετά τον καύσωνα «Κλέων», στη νέα κακοκαιρία που έφτασε στη χώρα, το όνομα που δόθηκε είναι Daniel και πρόκειται για όνομα που έδωσαν οι Ισραηλινοί. Το σύστημα ονοματοδοσίας περιλαμβάνει ονόματα αρσενικού και θηλυκού γένους, τα οποία προέρχονται από το ελληνικό, το κυπριακό και το ισραηλίτικό αλφάβητο.
Πώς θα λέγεται το επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο;
Και μετά τον Daniel, θα υποδεχτούμε τον... Elias
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.