Μενού
viperfish
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Δεν υπάρχει καμία πιο ανεξερεύνητη περιοχή στον πλανήτη για τον άνθρωπο από βάθη του ωκεανού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάθε χρόνο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν είδη που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστα για τον άνθρωπο.

Εκτός των ειδών αυτών, υπάρχουν και άλλα που μπορεί μεν να τα γνωρίζουμε και να τα έχουμε φωτογραφίσει αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για τον τρόπο που ζουν και ευρύτερα για τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους. 

Κάποια εξ αυτών τα βλέπεις και αδυνατείς να πιστέψεις ότι δεν είναι σχεδιασμένα από κάποιον δημιουργό επιστημονικής φαντασίας. Παρακάτω, λοιπόν, μαζέψαμε 7 από εκείνα. Ίσως αυτά που θεωρούμε πιο εντυπωσιακά.

Humpback anglerfish

Το συγκεκριμένο είδος ζει κατά βάση στις βαθιές θαλάσσιες περιοχές (από 400 ως 1500 μέτρα βάθος) και σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Είναι μάλιστα ένα από τα γνωστότερα πλάσματα των ωκεανών.

Χαρακτηριστικά του είναι το μεγάλο του κεφάλι με το εξίσου μεγάλο (και τρομακτικό στόμα) και τα τεράστια δόντια του. Tα θηλυκά μπορούν να φτάσουν τα 15 εκατοστά, ενώ τα αρσενικά δεν ξεπερνούν τα 2 ή 3 εκατοστά.

Αυτό που ξεχωρίζει ξεχωρίζει το συγκεκριμένο είδος είναι μία κόντρα που λειτουργεί με τη βοήθεια μίας φωτιστικής βλέννας ως δόλωμα προκειμένου να προσελκύσει θηράματα.

Καλαμάρι-βαμπίρ

Από τα πιο παράξενα και τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του βυθού των ωκεανών είναι το λεγόμενο καλαμάρι-βαμπίρ, ένα μικρό κεφαλόποδο που ζει σε βάθη περίπου 600 ως 900 μέτρων.

Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να φτάσει ως και τα 30 εκατοστά και το χρώμα του μπορεί να ποικίλει. Έχει κόκκινα ή μπλε μάτια και μία μεμβράνη που ενώνει τα πλοκάμια του μεταξύ τους φτιάχνοντας κάτι σαν σακούλα.

Το πραγματικά εντυπωσιακό σε αυτό το είδος είναι ο τρόπος που κινείται σαν να ήταν ένα ζωντανό απολίθωμα.

Μεγαλόστομος καρχαρίας

Μεγαλόστομος
Shutterstock

Ένα από τα πλάσματα των βυθών του ωκεανού που έγιναν γνωστά στον άνθρωπο πολύ πρόσφατα και συγκεκριμένα στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Πρόκειται για έναν καρχαρία μέσου μεγέθους φτάνοντας σε μήκος τα 5 μέτρα.

Ζει σε βάθη 1500 με 2000 μέτρων και οι συναντήσεις του με τον άνθρωπο είναι πάρα πολύ σπάνιες. Όπως μπορεί να φανταστεί εύκολα κανείς, το όνομά του το πήρε κυρίως λόγω του πολύ μεγάλου στόματός του.

Viperfish

viperfish
Shutterstock

Πρόκειται για έναν από τους πιο παράξενους και, ας είμαστε ειλικρινείς, άσχημους κατοίκους των θαλασσών. Το «φίδι της βαθιάς θάλασσας» ζει περίπου στα 1000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

To μέσο μήκος του φτάνει περίπου τα 30 εκατοστά και χαρακτηρίζεται κυρίως από τα μακριά του δόντια που μοιάζουν περισσότερο με βελόνες αλλά και από το προτεταμένο κάτω σαγόνι του. 

Όπως και άλλα είδη των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων έχει ένα μεγάλο προεξέχον όργανο που φωσφορίζει και λειτουργεί ως δόλωμα για τα θηράματά του τα οποία καταβροχθίζουν με μεγάλη ευκολία.

Γιγαντιαία αράχνη-κάβουρας

giant-spider
Shutterstock

Ξέρω… ακούγεται τρομακτικό και μόνο στο (περίεργα μεταφρασμένο) όνομα. To συγκεκριμένο είδος ζει στις θάλασσες της Ιαπωνίας, στα 300 με 600 μέτρα βάθος. 

Όταν λέμε ότι είναι γιγαντιαία, το εννοούμε καθώς το μήκος του σώματός της μπορεί να φτάσει, στα αρσενικά, ως και τα 3 μέτρα και μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 19 κιλά. Αν δεν τρομάξατε ακόμα, να ξέρετε ότι μπορεί να γεννήσει ως και 1,5 εκατομμύριο αυγά, μόνο ελάχιστα εκ των οποίων επιβιώνουν.

Γενικά, μπορούν να τραφούν με οτιδήποτε αλλά, παρά το πολύ μεγάλο τους μέγεθος, μπορεί να γίνουν τα ίδια λεία για ακόμα μεγαλύτερα ζώα.

Κολοσσιαίο καλαμάρι

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέλος του είδους του που ζει κυρίως στα βαθιά νερά της Ανταρκτικής. Ξέρουμε ελάχιστα γι’ αυτό καθώς οι συναντήσεις του με τον άνθρωπο είναι ελάχιστες και ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι το ύψος του μπορεί να φτάνει ως και τα 13 μέτρα και μπορεί να ζυγίζει κοντά στα 500 κιλά, ενώ μάλλον έχει και τα μεγαλύτερα μάτια του ζωικού βασιλείου που ξεπερνούν τα 30 εκατοστά. 

Blob fish

blob-fish
Shutterstock

Σε πολλά κείμενα θα το βρείτε ως τη νούμερο 1 επιλογή όσον αφορά τα πιο άσχημα πλάσματα του πλανήτη. Πρόκειται για έναν τύπο μικρού ψαριού που κολυμπάει στα 1000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κατά βάση στα ανοιχτά της Αυστραλίας.

Όλο του το σώμα αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μία ουσία που θυμίζει με ζελατίνη και είναι τόσο ελαφρύ που απλά επιπλέει χωρίς να χρειάζεται καθόλου να κινηθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.