Ένα πραγματικό «ταξίδι» προς την άβυσσο. Στις 24 Μαΐου 1970, οι Ρώσοι ξεκίνησαν την περιβόητη γεώτρηση στη Χερσόνησο Κόλα, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά του ευρωπαϊκού τμήματος της -τότε- Σοβιετικής Ένωσης. Επρόκειτο για ένα επιστημονικό εγχείρημα που αποσκοπούσε στην όσο το δυνατόν βαθύτερη εισχώρηση στο φλοιό του πλανήτη μας. Προς εξερεύνηση αλλά και... ικανοποίηση της ανθρώπινης περιέργειας.
Το «πείραμα» κράτησε δεκαετίες. Για την ακρίβεια, η γεώτρηση σταμάτησε το 1992, όταν ο άνθρωπος ήταν πια ανέφικτο να φτάσει βαθύτερα. Ως εκείνη τη χρονική στιγμή, η γεεώτρηση είχε φτάσει σε βάθος 12.262 μέτρων! Ωστόσο, κάπου εκεί οι δυσκολίες ήταν ανυπέρβλητες.
Τα γεωτρύπανα είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστιες θερμοκρασίες, σχεδόν διπλάσιες του αναμενομένου. Στο συγκεκριμένο σημείο, αυτές άγγιζαν τους 180 βαθμούς Κελσίου, αν κι η εκτίμηση μιλούσε για μια τιμή κοντά στους 100.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1995, το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε οριστικά, αφού δεν βρέθηκε τρόπος για την ομαλή συνέχιση του, τόσο επιστημονικά, όσο και οικονομικά. Έτσι, οι Ρώσοι «κόλλησαν» στα 12 χιλιόμετρα βάθος κι ενώ εκτιμάται πως η απόσταση από το κέντρο της Γης απέχει περίπου 6.400 χιλιόμετρα!
Στην ουσία, δεν προχώρησαν παρά ελάχιστα προς τα έγκατα κατά την διάρκεια των περίπου 25 ετών της γεώτρησης. Το θέμα, όμως, είναι αν βρήκαν κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.
Νερό, αέριο και... μυστήριο
Μια από τις βασικές διαπιστώσεις των επιστημόνων έχει να κάνει με το νερό. Οι ειδικοί ανακάλυψαν πολύ μεγάλες ποσότητες μεταλλικού νερού κάτω από τη γεώτρηση, το οποίο παρουσίαζε επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη, βρήκαν αέρια όπως άζωτο, υδρογόνο, ήλιο και διοξείδιο του άνθρακα.
Μια επισημονική εκτίμηση που δεν είχε βάση εν τέλει έχει να κάνει με τα πετρώματα. Στα 9 χιλιόμετρα οι επιστήμονες πίστευαν πως θα σταματούσε η ύπαρξη του γρανίτη και κάπου εκεί θα τον αντικαθιστούσε ο βασάλτης. Κάτι που -προς έκπληξη τους- δεν ισχύε! Στον γρανίτη δε, περίπου στα 7 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια, ανακαλύφθηκαν από τους γεωλόγους μικροσκοπικά απολιθώματα από πλαγκτόν, σε βράχους ηλικίας πάνω από 2 δισεκατομμύρια έτη!
Παρ' όλα αυτά, αν και προέκυψαν πράγματι κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, το... μυστήριο δεν λύθηκε. Ο άνθρωπος δεν κατάφερε να φτάσει όσο βαθιά θα ήθελε. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίας στα 12 χλμ. οριοθέτησαν την... Πόρτα της Κόλασης. Ένα πραγματικά εύστοχο παρατσούκλι που δόθηκε στο βαθύτερο σημείο της γεώτρησης.
Fun Fact: Η γεώτρηση έγινε και... γραμματόσημο! Το παρακάτω σοβιετικό γραμματόσημο είναι από το 1987 και σήμερα θεωρείται δυσεύρετο. Και φυσικά, αν κάποιος το 'χει στην κατοχή του κι επιχειρούσε να το πουλήσει στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να βγάλει αρκετά χρήματα!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.