Μενού
void
Credit: FORS Team, 8.2-meter VLT Antu, ESO
  • Α-
  • Α+

Στο τελευταίο επεισόδιο της νέας σεζόν της δημοφιλούς σειράς "Black Mirror", ο Γκάαπ, ο δαίμονας που επισκέπτεται τη Νίντα, της λέει -εκλιπαρόντας την να τον βοηθήσει- πως αν δεν ολοκληρώσει την αποστολή του, «θα με εξορίσουν σε ένα άπειρο, κοσμικό κενό». Τέρμα το spoil. Αν αναρωτιέστε πως συνδέεται το απόφθεγμα ενός τηλεοπτικού σόου με το κείμενο που διαβάζετε τούτη την ώρα, προχωρήστε στις επόμενες γραμμές.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: τι είναι το Κενό του Βοώτη; Πρόκειται για μια σχεδόν σφαιρική περιοχή του σύμπαντος, και προφανώς όχι άπειρη σαν αυτή που περιέγραψε ο Γκάαπ, η οποία περιέχει αισθητά λιγότερους γαλαξίες σε σχέση με άλλες περιοχές αντίστοιχου μεγέθους.

Πρέπει να έχουμε υπόψη πως τα γαλαξιακά συμπλέγματα δεν κατανέμονται... όπως να 'ναι στο Σύμπαν. Αντιθέτως, παρουσιάζουν μια ομοιομορφία ως προς την κατανομή τους. Ναι μεν δεν υπάρχει μια «φιξ» τιμή του τύπου «τόσοι γαλαξίες ανά τόσα τετραγωνικά, σε τόση απόσταση μεταξύ τους», υπάρχει όμως ένα σχετικό εύρος τιμών που ισχύει για την πλειοψηφία των συμπλεγμάτων.

Το Κενό του Βοώτη, εν προκειμένω, ανακαλύφθηκε το 1981 από τον Ρόμπερτ Κίρσνερ και το 1987 δημοσιεύθηκε η ανακάλυψη των οκτώ πρώτων γαλαξιών του. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανακλύφθηκαν μερικοί ακόμη, με τον αριθμό των γαλαξιών να προσεγγίζει τους 60 κατά το έτος 1997.

Μια στιγμή: Ποιος είναι ο όγκος και ποια η διάμετρος του κοσμικού κενού; 10 επτάκις εκατ. κυβικά έτη φωτός και 330 εκατ. φωτός αντίστοιχα. Τι ισχύει, λοιπόν, σε περιοχές ανάλογου μεγέθους; Πόσους γαλαξιές έχουν; Κατά προσέγγιση περιέχουν τουλάχιστον 2 χιλιάδες γαλαξίες - έως και δεκάδες χιλιάδες.

Επομένως, ναι, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των 60 γαλαξιών και των -μίνιμουμ- 2 χιλιάδων. Η διαφορά, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη που, εκτός από τον χαρακτηρισμό «υπερκενό» που του αποδόθηκε, έχει προκαλέσει ακόμη και τεράστιο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και την επιστημονική... φαντασία.

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή, ας μεταφερθούμε νοητά -μιας κι είναι και καλοκαίρι- σε μια παραλία: ενώ περπατάτε στην αμμουδιά, διακρίνετε μπροστά σας εντελώς ξαφνικά ένα -όχι μικρό- σφαιρικό τμήμα με όλους κι όλους... 60 κόκκους άμμου. Σίγουρα σκέφτεστε πως κάτι παράξενο συμβαίνει εδώ. Εν ολίγοις, κάτι παρόμοιο -χοντρικά- παρατηρείται και στο Κενό του Βοώτη.

«Εκεί "κρύβονται" εξωγήινοι»

Και κάπου εδώ ξεκινούν οι θεωρίες συνωμοσίας που εμπλέκουν την Κλίμακα Καρντάσεφ και πιο συγκεκριμένα τους πολιτισμούς Τύπου ΙΙΙ. Τους πολιτισμούς δηλαδή που έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να ελέγχουν την ενέργεια σε γαλαξιακό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, περιγράφεται η ικανότητα τους ως προς το να πειραματίζονται με μαύρες τρύπες και τις θεωρητικές σκουληκότρηπες. Ναι, προφανώς ένας πολιτισμός Τύπου ΙΙΙ μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα που δε μπορούμε να διανοηθούμε.

Τι έκανε στην προκειμένη περίπτωση; Έσβησε... τα φώτα! «Σκοτείνιασε» τα άστρα των γαλαξιών και κατ επέκταση τους ίδιους τους γαλαξίες. Δεν αφήνει το φως να βγει έξω από τη συγκεκριμένη περιοχή. Σα να... έκλεισε τα πατζούρια για να μην μπορούν να τον δουν. Ένα τόσο σκοτεινό κι άδειο μέρος στο σύμπαν, δικαιολογείται μόνο αν βρίσκεται εκεί ενάς πολιτισμός με την δυνατότητα να το ελέγχει πλήρως.

Ως αποτέλεσμα, ο -υποτιθέμενος- πολιτισμός καταλανώνει ασταμάτητα την ενέργεια με μεγακατασκεύες σαν τη Σφαίρα Ντάισον και τον Εγκέφαλο Ματριόσκα. Το φως δεν μπορεί να γίνει ορατό, αφού είναι εγκλωβισμένο εντός των μεγακατασκευών.

Πολλά μικρά κενά έφτιαξαν ένα μεγάλο κενό

Καλά όλα αυτά, αλλά ο επιστημονικός κόσμος τι λέει; Σε θεωρητικό επίπεδο έχει προταθεί ότι το Κενό του Βοώτη αποτελεί δημιούργημα της συγχώνευσης μικρότερων κενών. Πολλά μικρά κενά ήρθαν κοντά μεταξύ τους κι ενώθηκαν σε ένα, όπως συμβαίνει με τις μικρές φυσαλίδες αφρού που συγχωνεύονται σε μεγαλύτερες.

1

Εξάλλου, ο Αμερικανός αστρονόμος, Γκρέγκορι Όλντρινγκ, το 1995 είχε αναφέρει, θέλοντας να περιγράψει το πόσο μεγάλο είναι το κενό, ανέφερε πως «αν ο Γαλαξίας μας βρισκόταν στο κέντρο του, δεν θα γνωρίζαμε ότι υπάρχουν άλλοι γαλαξίες μέχρι τη δεκαετία του 1960»!

Τα ερωτήματα σχετικά με το εν λόγω κοσμικό κενό πάντοτε θα είναι πολλά και θα μας υπενθυμίζουν πόσα πράγματα δεν ξέρουμε τελικά για το Σύμπαν μας. Όπως και να 'χει, ένα είναι βέβαιο: Το Κενό του Βοώτη φαίνεται να είναι ένα πολύ μοναχικό μέρος για να ζήσει κάποιος!

Αντί επιλόγου, ένα fun fact: Το Κενό του Βοώτη αντιστοιχεί στο 0,27% της διαμέτρου του παρατηρίσιμου σύμπαντος.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.