Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ καθώς εντόπισαν πλανήτες που περιφέρονται γύρω όχι από έναν αλλά από δύο ήλιους. Για τους φαν των Star Wars οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι κάτι που σχολίασαν χιουμοριστικά οι ίδιοι οι ερευνητές καθώς έκαναν λόγο για σύστημα όμοιο με αυτό του Τατουίν (πλανήτη γνωστού από τις δημοφιλείς ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Λούκας).
Ειδικότερα, όπως ο πλανήτης της ερήμου από τον «Πόλεμο των Άστρων», οι πλανήτες του συστήματος BEBOP περιφέρονται γύρω από δύο ήλιους και όχι μόνο έναν.
Όπως αναφέρει το Sky News, ο πλανήτης BEBOP-1c βρέθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και φαίνεται πως αποτελεί μέρος ενός πολυπλανητικού περιφερειακού συστήματος, όπως χαρακτηρίζονται τα συστήματα που περιέχουν πλανήτες που περιφέρονται γύρω από δύο αστέρια.
Η σειρά ταινιών Star Wars είχε κάνει την αρχή καθώς είχε περιγράψει έναν πλανήτη όπου στον ορίζοντα διαγράφονταν δύο ήλιοι, κάτι που «δανείστηκε» το πανεπιστήμιο καθώς σχολίασε το σύστημα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι «θυμίζει τον Τατουίν».
Ωστόσο, η ονομασία του πλανήτη «BEBOP-1c» παραπέμπει περισσότερο σε... ρομπότ παρά σε πλανήτη. Πήρε το όνομά του από το project που συνέλεξε τα δεδομένα, με το BEBOP να σημαίνει Binaries Escorted By Orbiting Planets.
Το σύστημα BEBOP-1 είναι επίσης γνωστό ως TOI-1338.
Πώς βρήκαν τον πλανήτη οι αστρονόμοι;
Η ομάδα παρακολουθούσε ήδη το σύστημα BEPOP-1 χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Doppler ή ταλάντευση. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές χρησιμοποιούν διαστημικά τηλεσκόπια για να μετρήσουν την ταχύτητα των αστεριών και στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για να ανακαλύψουν άλλους πλανήτες εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος.
Οι αστρονόμοι είχαν ήδη βρει έναν πλανήτη στο σύστημα BEPOP-1 το 2020, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο TESS της NASA. Κατά τη χρήση της μεθόδου ταλάντωσης για τη μέτρηση του πρώτου πλανήτη βρέθηκε ο δεύτερος.
Ο αστρονόμος Ντέιβιντ Μάρτιν είπε: «Μόνο 12 περιμετρικά συστήματα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, και αυτό είναι μόνο το δεύτερο που φιλοξενεί περισσότερους από έναν πλανήτες». Ο νέος πλανήτης έχει περίοδο τροχιάς 215 ημερών και μάζα 65 φορές μεγαλύτερη από τη Γη.
Το πραγματικό του μέγεθος, ωστόσο, παραμένει ένα μυστήριο προς το παρόν, με περαιτέρω έρευνα που πρέπει να γίνει. Οι αστρονόμοι επίσης δεν αποκλείουν την ανακάλυψη τρίτου πλανήτη στο ίδιο σύστημα. Το εύρημα του BEBOP-1c αναφέρεται στο περιοδικό Nature Astronomy.
Δείτε επίσης:
Το Βαθύ Λαρύγγι: Η τραγική ιστορία της Λίντα Λάβλεϊς
Το υπουργείο που θα πάρει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, το νέο Μαξίμου και ο πόλεμος στα δεξιά της ΝΔ
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.