Η Naomi Klein κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο με θέμα τους σωσίες μετά το γεγονός ότι την μπερδεύουν με τη Naomi Wolf στο Twitter. Η ίδια ρώτησε τους ακολούθους της αν είχαν ποτέ κάποιον σωσία και δεν ήταν λίγοι που απάντησαν και περιέγραψαν περίεργες ιστορίες που είχαν με τους σωσίες τους. Ένας κωμικός μάλιστα απάντησε πως την ώρα που ήταν στη σκηνή στις μπροστινές θέσεις παρατήρησε έναν θεατή που του μοιάζει πάρα πολύ και εν τέλει κατέληξαν να κάνουν μαζί το σόου.
Δεν είναι σπάνιο το να βρίσκουν άτομα τους σωσίες τους πλέον, ειδικά με την πρόοδο της τεχνολογίας και του Ίντερνετ. Μέσω του Google Lens ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία του και να βρει άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Στη νέα της νουβέλα, η Ντέμπορα Λεβή διηγείται την ιστορία μιας πιανίστριας, της Έλσας, που ταξιδεύει στην Ευρώπη και βρίσκει τη σωσία της. Η Έλσα λέει «Ήμουν αυτή και εκείνη ήταν εγώ. Ίσως να ήταν και περισσότερο εγώ παρά εμένα την ίδια». Σύμφωνα με την αγγλική και γερμανική λαογραφία στις παλαιότερες εποχές το να βρίσκεις τον σωσία σου δεν ήταν καλό σημάδι. Σήμαινε πως ο θάνατος ερχόταν.
Έρευνες από ειδικούς
Το project «I’m not a look-alike!» έγινε viral και έπεσε στα χέρια του Δρ Μανέλ Εστέλερ, ο οποίος ήρθε σε επαφή με 32 σωσίες και έκανε τεστ DNA ώστε να δει αν υπάρχει πιθανότητα να είναι αδέρφια. Εν τέλει αποδείχτηκε πως και τα 16 ζευγάρια ήταν πραγματικά σωσίες και δεν είχαν κάποια συγγένεια. O Δρ Μανέλ Εστέλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα επαναλαμβάνεται και έτσι όσο αυξάνεται και ο πληθυσμός τόσο πιθανό είναι το να έχουμε ο καθένας από εμάς τουλάχιστον έναν σωσία.
Περιπτώσεις που σωσίες κατέληξαν εγκληματίες
Τον προηγούμενο Αύγουστο βρέθηκε νεκρή μια γυναίκα σε ένα αμάξι στη Γερμανία. Αρχικά την ταυτοποίησαν ως Σάρμπαν Κ, αλλά λίγο αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν μια Ιρακινή influencer. Αποδείχθηκε πως γυναίκες που έμοιαζαν στη Σάρμπαν Κ είχαν δεχτεί μηνύματα από την ίδια την προηγούμενη εβδομάδα και αργότερα συνελήφθη.
Τον Απρίλιο μια 47χρονη γυναίκα δηλητηρίασε την 35χρονη σωσία της με ένα τσίζκεικ και σκηνοθέτησε την αυτοκτονία της, τοποθετώντας χάπια γύρω της έτσι ώστε να φανεί σαν αυτοχειρία. Όμως κάποιος παρατήρησε ότι έλειπαν το διαβατήριο της και άλλα έγγραφα. Η 47χρονη καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης και δεν φάνηκε καθόλου μετανιωμένη στο δικαστήριο.
Άλλη μία περίεργη περίπτωση είναι αυτή που σωσίας μπήκε για 17 χρόνια στη φυλακή για ληστεία παρά το γεγονός ότι δεν την είχε κάνει εκείνος, ώσπου το 2018 ένας μάρτυρας της ληστείας, είδε φωτογραφία του άντρα και του σωσία του χωρίς να μπορεί να τους ξεχωρίσει.
Η έρευνα του Τέγκαν Λούκας
Ο Τέγκαν Λούκας είναι ένας ανατομιστής που ειδικεύεται στην εγκληματολογική ανθρωπολογία και είχε ερευνήσει μια περίπτωση σαν εκείνη του σωσία που μπήκε άδικα στη φυλακή. Μετά από την ανάλυση περίπου 4.000 ανθρώπων, μετρώντας τις αποστάσεις των χαρακτηριστικών των προσώπων τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να βρεθεί ένα άτομο που να έχει τις ίδιες αναλογίες σε όλα τα επίπεδα του προσώπου με κάποιο άλλο άτομο είναι μια στο τρισεκατομμύριο. Δηλαδή με βάσει τον πληθυσμό του πλανήτη μόνο 135 άτομα εκ των 7.4 δις έχουν μια τέτοια πιθανότητα, δήλωσε μιλώντας στο BBC.
H ψυχαναλυτής Ανουκα Γκρος, μίλησε για το φαινόμενο και είπε πως πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με ένα τέτοιο συμβάν, όταν μπέρδεψαν την ίδια με μια ηθοποιό. Το κατάλαβε όταν ξένοι στον δρόμο την κοιτούσαν περίεργα μέχρι που έμαθε πως μοιάζει με κάποιον άλλο άνθρωπο. Περιγράφει πως κάτι τέτοιο σε κάνει να νιώθεις σαν να πέφτεις πάνω στην αντανάκλαση σου αλλά καθυστερείς να καταλάβεις ότι είσαι εσύ αυτό το άτομο. «Σε κάνει να αναρωτιέσαι, τι και αν ο σωσίας σου είναι πιο αληθινός από εσένα; Ή καλύτερος;» είπε.
Γιατί σχετίζεται ο θάνατος με τους σωσίες
Η ψυχαναλυτής δήλωσε πως το να βλέπεις κάποιον που σου μοιάζει πολύ, σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις αντικατασταθεί και να αναρωτιέσαι την ίδια σου την ύπαρξη. Ο ανταγωνισμός και ο φθόνος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των σωσιών. Φοβάσαι μην σου πάρουν τη δουλειά, τους φίλους ή τον σύντροφο σου. Έτσι αυτόματα έρχεται στο μυαλό αυτών των ατόμων πως ένα από αυτά τα δύο άτομα πρέπει να πεθάνει. Η Γκρος προειδοποιεί πως το καλύτερο είναι να μην μάθεις ποτέ για το αν έχεις κάποιον σωσία.
Για να βρεις τον σωσία σου χρειάζεσαι ένα smartphone ή έναν υπολογιστή. Εφαρμογές όπως το Twin Stranger και το Ι look like you είναι γνωστές για την εύρεση σωσιών. Βάζοντας μια φωτογραφία σου, οι εφαρμογές αναλύουν τα χαρακτηριστικά σου και βρίσκουν διάσημους, πρόσωπα από πίνακες και άλλα πρόσωπα με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ακόμα και το Google Lens και το Pinterest έχουν αντίστοιχη επιλογή για εύρεση ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.