Δυσοίωνος είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφορικά με τις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Μιλώντας στο ErtNews ο κ. Λέκκας ανέφερε πως είμαστε ήδη μάρτυρες της ερημοποίησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είπε πως στη νότια Ρόδο, στην περιοχή του Γεναδίου, «έχουμε προελαύνουσα ερημοποίηση» αφού η περιοχή κάηκε φέτος αλλά και αρκετές φορές στο παρελθόν.
«Το δάσος πρέπει να πάρει τον χρόνο του να δούμε πως μπορεί να ανακάμψει», ανέφερε. Μετά από έναν χρόνο «θα δούμε ποια δέντρα μπορούν να επιβιώσουν και θα βοηθήσουμε».
«Όταν έχουμε ερημοποιημένη περιοχή, εννοούμε πως λείπουν οι πόροι για την ανάκαμψη της χλωρίδας και της πανίδας. Μία περιοχή που δεν μπορεί να ανακάμψει από μόνη της χρειάζεται παρεμβάσεις, αλλά στην ερημοποίηση και πάλι καταλήγουμε στο μηδέν», σχολίασε.
Αναδάσωση στην Ρόδο
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα (31/7), ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσε πως η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης στη Ρόδο.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για το εν λόγω θέμα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από Κύπριους πολίτες όσο και από κυπριακές επιχειρήσεις που θέλουν να εμπλακούν στην προσπάθεια.
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι πάντοτε έτοιμη να παρέχει την όποια βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς όλο και πιο συχνά ιδίως οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν φαινόμενα σχετικά με πυρκαγιές.
Μόνιμες αλλαγές στην Αττική
Προ ημερών, ο κ. Λέκκας είχε πει πως οι τελευταίες φωτιές στην Αττική έκαψαν «κομβικές περιοχές» ενώ στη νοτιοανατολική Αττική «έχουμε ολοσχερή εξαφάνιση του δασικού ιστού».
Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει μεγάλες φωτιές:
- Πεντέλη
- Πάρνηθα
- Υμηττός
- Πάνειο Όρος
- Γεράνεια Όρη
«Έχουν παραμείνει δύο μεγάλη πνεύμονες δάσους στην Αττική, στην Πάρνηθα και βόρεια της Πεντέλης», είχε πει ο κ. Λέκκας για να συμπληρώσει: «Κάηκαν κομβικές περιοχές όπου το οικοσύστημα ήταν υπό πίεση τις τελευταίες δεκαετίες. Στη νοτιοανατολική Αττική έχουμε ολοσχερή εξαφάνιση του δασικού ιστού. Αυτό σημαίνει τεράστιες αλλαγές στο οικοσύστημα και μόνιμες αλλαγές στον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος».
«Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μεγάλη ξηρασία, απουσία υδροφόρου ορίζοντα, έντονα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν, με πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις εδαφών, κατολισθήσεις. Ουσιαστικά επιβαρύνεται συνολικά το οικοσύστημα σε μία περιοχή που δεν έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει. Σε μία περιοχή όπου τα πράγματα είναι οριακά», συμπλήρωσε.
«Σημειακά θα επικρατούν μεγαλύτερες θερμοκρασίες στις περιοχές που έχουν καεί και αυτές θα πυροδοτούν νέες πυρκαγιές. Θα τα δούμε και φέτος να εξελίσσονται, άμεσα», υποστήριξε.
Έρχεται η ερημοποίηση που ο άνθρωπος θα επιβιώνει με τεχνητά μέσα;
Σε ερημοποιημένες περιοχές «μπορεί να μείνει κάποιος, μπορεί να υπάρχουν πόλεις. Όπως στο Ντουμπάι που η επιβίωση υποστηρίζεται με τεχνικά μέσα. Φανταστείτε στο Ντουμπάι να κλείσει κάποιος το ηλεκτρικό, θα έχουμε αδυναμία επιβίωσης. Θα μπορέσουμε να βρούμε δυνατότητες να επιζήσουμε αλλά θα είναι πέρα από την ανθρώπινη φύση, πέρα από τη φυσιολογική διεργασία της επιβίωσης των ανθρώπων σε μία περιοχή», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.