Βόλος. 5 Σεπτεμβρίου. Η ώρα, λίγο μετά τις 6 το πρωί. Η κακοκαιρία Daniel άρχιζε να σφυροκοπά την περιοχή. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ισχυρές μπόρες που θα πλήξουν την πόλη και τα χωριά του Πηλίου. Γρήγορα, όμως, έγινε αντιληπτό από όλους πως δεν πρόκειται απλά για μια μπόρα, αλλά για μια καταιγίδα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.
Ο Αλέξης Καφετζόπουλος δεν απομακρύνθηκε από το σπίτι του. Οι εικόνες, όμως, που κυκλοφόρησαν στα social media τον σόκαραν. «Είχαμε ενημέρωση για αυτό που επρόκειτο να συμβεί, βλέπαμε τις ειδήσεις. Δεν περιμένεις, όμως, πως θα συμβεί κάτι τέτοιο» επισημαίνει.
Στο Βόλο βρισκόταν επίσης και η Ξένια Χαμίτη. Όπως εξηγεί, όλοι περίμεναν μια μεγάλη νεροποντή και κάποιο όγκο νερού, το φαινόμενο, όμως, ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα της Μαγνησίας. «Θύμισε τυφώνα. Είχε διαρκές ηλεκτρικό φορτίο και τρομερή ένταση βροχόπτωσης».
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που άργησε να εφαρμοστεί από την αστυνομία
Όσον αφορά την πληροφόρηση των πολιτών, εκφράζει τις ενστάσεις της.
«Σίγουρα υπήρχε πληροφόρηση αλλά όχι για το μέγεθος του φαινομένου, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Ο κόσμος γνώριζε εκ προοιμίου, ωστόσο δεν εκδόθηκε καμία οδηγία ή απαγόρευση της αστυνομίας πριν τις 11 το πρωί της Τρίτης, όταν ήδη η Νεάπολη και άλλες περιοχές είχαν πλημμυρίσει σε ακραίο βαθμό και τα αυτοκίνητα παρασύρονταν σε κεντρικά σημεία της πόλης» σημειώνει.
«Ασχέτως της διαχείρισης του φαινομένου, η δημοτική αρχή είχε κάνει εκκλήσεις να μην κυκλοφορούν οι πολίτες από τις πολύ πρωινές ώρες. Από τη στιγμή, όμως, που η αστυνομία δεν εξέδωσε απαγόρευση εγκαίρως, τι θα έπρεπε να κάνουν όσοι αναγκάστηκαν να πάνε στις δουλειές τους; Από τη στιγμή, μάλιστα, που πολλοί εργοδότες δεν συντάχθηκαν με τις συστάσεις;» προσθέτει.
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι τα ρέματα της πόλης είχαν υπερχειλίσει. Πολλά από τα σπίτια που βρίσκονταν κοντά σε αυτά πλημμύρισαν. Τα πράγματα, όμως, όπως επισημαίνει, ήταν πολύ χειρότερα στα χωριά του Πηλίου.
Στη Μακρινίτσα, που αποκλείστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν εθελοντές διασώστες για να απεγκλωβίσουν δύο οικογένειες με μικρά παιδιά, στον Άη Γιάννη, στη Ζαγορά που σημείωσε ρεκόρ βροχόπτωσης όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η βροχή συνέχισε να πέφτει με τεράστια δύναμη ως τη νύχτα. Η ατμόσφαιρα, όπως σημειώνει, ήταν πρωτόγνωρη. «Τα φαινόμενα ήταν πραγματικά ακραία. Δεν έχω βιώσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στη ζωή μου». Το φως του ήλιου της επόμενης ημέρας έδειξε και το τεράστιο μέγεθος των ζημιών που είχαν γίνει σε όλες τις καίριες υποδομές της πόλης. Ζημιές, οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα.
Το τεράστιο πρόβλημα με το νερό και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας
Το κυριότερο πρόβλημα έχει να κάνει με την υδροδότηση της πόλης. Σύμφωνα με την ενημέρωση των δημοτικών αρχών, το πρόβλημα που προκλήθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι τεράστιο και το χειρότερο: θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επανέλθει στην κανονικότητα.
«Από όσα γνωρίζουμε, έχουν καταστραφεί πλήρως τρεις πηγές στο Πήλιο, από τις οποίες τροφοδοτείται περίπου το 60% του Βόλου. Έχουν καταστραφεί μέχρι και τα αντλιοστάσια, γιατί υποχώρησε η γη. Είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους που επιχειρούν στο σημείο, γιατί δεν υπάρχει πια ούτε οδόστρωμα στην περιοχή. Πάνε μέχρι ένα σημείο με το αυτοκίνητο και μετά το παίρνουν με τα πόδια για να βρουν τη βλάβη» εξηγεί ο Αλέξης Καφετζόπουλος.
Το πρόβλημα με την υδροδότηση της πόλης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα πάρει αρκετό καιρό προκειμένου να λυθεί. Για την ώρα, οι κάτοικοι του Βόλου εξυπηρετούν τις βασικές τους ανάγκες με εμφιαλωμένο νερό ακόμη και βρόχινο. Σε αρκετές περιοχές της πόλης, όπως σημειώνει ο ίδιος, έχουν σπεύσει φορτηγά που προμηθεύουν με εξάδες νερό τους ντόπιους. Πάντα, βέβαια, ελεγχόμενα προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί κάτοικοι αλλά και καταστήματα της πόλης μαζεύουν και δωρίζουν μπουκάλια με νερό στους συνανθρώπους τους. Υπήρξαν, βέβαια, και ορισμένα περιστατικά που τους έκαναν να νιώσουν οργή. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες μέρες πλήθυναν οι καταγγελίες πως ορισμένοι επαγγελματίες της πόλης προσπάθησαν να αισχοκερδίσουν. Τα συγκεκριμένα περιστατικά έφτασαν και στο αυτί του Αλέξη Καφετζόπουλου.
«Άκουσα από πολλούς ανθρώπους να λένε πως πήραν την εξάδα με το νερό έξι ευρώ. Είναι ανεπίτρεπτο. Δεν γίνεται να έχουν συμβεί όλα αυτά και εσύ να προσπαθείς να βγάλεις κέρδος από την ανάγκη του άλλου που δεν έχει νερό να κάνει ούτε τις βασικές του ανάγκες» επισημαίνει.
Από το πρωί της Παρασκευής, όπως εξηγεί ο Αλέξης Καφετζόπουλος, καιρικά τουλάχιστον, η κατάσταση είναι καλύτερη. Η βροχή έχει σταματήσει να πέφτει, ενώ άρθηκε και το έκτακτο μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από την ελληνική αστυνομία.
«Σήμερα ήρθε για λίγο νερό από γεωτρήσεις και καταφέραμε να γεμίσουμε κουβάδες, λεκάνες για τις βασικές ανάγκες. Έχουμε αποδεχτεί ότι ζούμε χωρίς ψυγείο, πλένουμε πιάτα και ρίχνουμε λίγο νερό πάνω μας από το νερό της βροχής το οποίο μαζεύαμε τις μέρες της θεομηνίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να παίξουμε μέχρι και ξύλο προκειμένου να προλάβουμε μια εξάδα πόσιμου νερού» σημειώνει η Ξένια Χαμίτη.
Η κανονικότητα που θα αργήσει να έρθει και η ανάγκη για εξηγήσεις
Η κανονικότητα, όμως, στην πόλη, θα περάσει πολύς καιρός για να επανέλθει. Δρόμοι, γέφυρες και περιοχές έχουν καταστραφεί από τα νερά των χειμάρρων που έσπασαν, υπάρχουν τόνοι φερτών υλικών στους δρόμους, ενώ πολλές περιοχές είναι ακόμη υπό τη στάθμη του νερού έως και πάνω από μισό μέτρο και φυσικά χωρίς ρεύμα.
Όλοι μετρούν τις πληγές του. Ένας οικογενειακός φίλος του Αλέξη Καφετζόπουλου ακόμη αγνοείται. Ήταν κτηνοτρόφος και, στην προσπάθεια να σώσει τα ζωντανά του, παρασύρθηκε από το ρεύμα. Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει κάποιο σημείο ζωής.
Η Ξένια Χαμίτη, ωστόσο, απαιτεί εξηγήσεις: «Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η περιοχή δοκιμαζόταν από τις πυρκαγιές, με νεκρούς και μεγάλες κτηνοτροφικές απώλειες, καταστροφές βιομηχανιών και οικισμών. Σήμερα, ολόκληρες συνοικίες και περιοχές βρίσκονται υπό τη στάθμη του νερού, χωρίς ρεύμα, πόσιμο νερό και με βασικές υποδομές κατεστραμμένες. Ολόκληρα χωριά στο Πήλιο είναι αποκομμένα και προσεγγίσιμα μόνο δια θαλάσσης. Άνθρωποι αγνοούνται, έχουμε νεκρούς - δε μιλάμε φυσικά για το τι συμβαίνει στην Καρδίτσα και στον κάμπο της Θεσσαλίας» επισημαίνει.
Και καταλήγει: «Ήταν πρωτοφανές το φαινόμενο για τη Μαγνησία και την Περιφέρεια; Σαφώς! Και οι καλύτερες δυνατές υποδομές θα δοκιμάζονταν και σαφώς πάσχουμε από υποδομές εδώ και δεκαετίες. Κάποια στιγμή όμως η περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε "εξέλιξη", και να δοθούν απαντήσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου. Ως πότε θα μας απαντούν στην καταστροφή με ένα 112 και μια "συγγνώμη";».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.