Μενού
Μεσαιωνικό ξίφος
Μεσαιωνικό ξίφος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Ελληνική Αστυνομία έχει επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή σωρείας συλλήψεων, στα πλαίσια των ερευνών για τον θάνατο του αστυνομικού, στη διάρκεια των οπαδικών επεισοδίων στου Ρέντη.

Η ΕΛΑΣ έχει δώσει στην επιχείρηση αυτή, που είδε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε εγκληματικές πράξεις, το κωδικό όνομα «Δαμόκλειος Σπάθη», μία φράση με ρίζες στα αρχαία χρόνια.

Ειδικότερα, με τη φράση αυτή εννοούμε έναν συνεχή θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί κάποιον ή κάτι, ή το αίτιο μίας επικείμενης καταστροφής

Οι ρίζες της «Δαμόκλειου Σπάθης»

Η φράση προέρχεται από τον Δαμοκλή, έναν αυλικό και, σε λιγότερο αβρή γλώσσα, σφουγγοκωλάριο του τυράννου των Συρακουσών, Διονυσίου. Όπως γράφει ο Κικέρωνας, ο κόλακας Δαμοκλής ζήλευε την πολυτελή ζωή των ανωτέρων του.

Έτσι, ο Διονύσιος αποφάσισε να του δώσει μία γεύση από την καθημερινότητά του, και τον όρισε μονάρχη για μία μόνο ημέρα, παραχωρώντας του όλες του τις εξουσίες κατά τη διάρκεια.

Όταν ήρθε η ώρα του βασιλικού γεύματος, ο Δαμοκλής κάθισε ντυμένος βασιλιάς στην κεφαλή της τράπεζας, έτοιμος να απολαύσει το φαγητό του. Με τρόμο όμως συνειδητοποίησε πως πάνω από τη θέση του, κρεμόταν από το ταβάνι ένα δίκοπο σπαθί, που συγκρατούσε ένα λεπτό νήμα από τρίχες αλόγου.

Ρωτώντας τον Διόνυσο για τον λόγο, πήρε μία αποστομωτική απάντηση. Ο ίδιος ο τύραννος είχε τοποθετήσει εκεί το ξίφος, για να του θυμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ως ηγέτης από τους εχθρούς του και όσους εποφθαλμιούν τη θέση του.

Ο Δαμοκλής, ανίκανος να ζήσει υπό τέτοια πίεση, επέστρεψε πριν καν γείρει ο ήλιος στον Διόνυσο το αξίωμά του, και ανέλαβε τον προορισμένο ρόλο του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.