Για την Κέρκυρα, το Πάσχα δεν τελείται μόνο σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, αλλά και με ένα εκκωφαντικό έθιμο που ακούει στο όνομα Μπότηδες. Λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο και στη διάρκειά του βρέχει...αμφορείς.
Οι Μπότηδες απαντώνται στη Σπιανάδα της Κέρκυρας, και αποτελεί έναν συνδυασμό Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων. Το Μεγάλο Σάββατο, λίγο μετά την περιφορά του επιταφίου, αρχίζει το «σφυροκόπημα».
Με το σήμα της Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τους μπότηδες, τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, από τα μπαλκόνια τους, στολισμένα με κόκκινα ριχτάρια, ενώ οι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες, ως το χαρακτηριστικό χρώμα του νησιού.
Κάποιοι λένε ότι το έθιμο ξεκίνησαν οι Καθολικοί κατά την Ενετοκρατία, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούρια και καλύτερα.
Κατά μία δεύτερη εκδοχή, το έθιμο κρατάει από την αρχαία Ελλάδα, όταν τον Απρίλιο, για να γιορτάσουν την αρχή της γεωργικής περιόδου, οι άνθρωποι πέταγαν τα παλιά τους πιθάρια, για να γεμίσουν τα νέα με νέους καρπούς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.