Μενού
Ρουκετοπόλεμος στη Χίο
Ρουκετοπόλεμος στη Χίο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό ατόμων που κατασκευάζουν, διακινούν και πωλούν παράνομα βεγγαλικά και κροτίδες εν όψει του Πάσχα πραγματοποιούν καθημερινά καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται τραυματισμοί κυρίως ανήλικων από τη χρήση τους.

Οι αστυνομικοί δεν εστιάζουν μόνο σε πιθανά σημεία κατασκευής και καταστήματα πώλησης αλλά πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς επιτήδειοι έχουν στήσει αυτοσχέδιες επιχειρήσεις πώλησης βεγγαλικών σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok προσπαθώντας να τα πουλήσουν παράνομα προς νέους που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο για ψυχαγωγία και επικοινωνία.

Χθες το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνο συνελήφθη ένα άτομο  κατηγορούμενο  για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την αντιμετώπιση της παράνομης πώλησης – εμπορίας και της κατ’ επέκταση  χρήσης βεγγαλικών και κροτίδων έγινε έρευνα σε επιχείρηση όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 52.800 κροτίδες.

Ακόμη ανήμερα της Πρωτομαγιάς συνελήφθησαν τρία άτομα σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις σε Αρκαδία και Κορινθία. Πιο συγκεκριμένα στο Κιάτο συνελήφθη 27χρονος γιατί σε έρευνα που έγινε σε όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.486 κροτίδες. Ακόμη στο Λεωνίδιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με την Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Ο.Ε.Ε.Μ.) Αρκαδίας, συνελήφθη 27χρονος γιατί σε έρευνα που έγινε σε οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25 κροτίδες, 29 αυτοσχέδια εκρηκτικά-πυροτεχνήματα και μικροποσότητα κάνναβης.

Επιπλέον στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης συνελήφθη 19χρονος γιατί σε έρευνα που έγινε σε οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 35 κροτίδες.

Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής: Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται, ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου, μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα, οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά και μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Προετοιμασίες στη Χίο για τον ρουκετοπόλεμο

Επιπλέον την Μεγάλη Τρίτη αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, εντόπισαν σε υπαίθριο χώρο (ρεματιά) στην ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου στη Χίο, συνολικά 528 αυτοσχέδιες ρουκέτες. Οι ρουκέτες κατασχέθηκαν, ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χίου.

Στο νησί του βορείου Αιγαίου έχουν ενταθεί οι προετοιμασίες για τον ρουκετοπόλεμο το βράδυ της Ανάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργεία του Δήμου έχουν καλύψει με προστατευτικά πλέγματα τα τελευταία σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα βολής ενώ έχουν τοποθετήσει προστατευτικά και στις δυο εκκλησίες την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάριο.

Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί το έθιμο με ασφάλεια για τους πιστούς που θα βρεθούν στις δυο εκκλησίες αλλά και να περιοριστούν σημαντικά οι υλικές ζημιές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συνεργεία του Δήμου πρόκειται να διακόψουν τις ρίψεις από τις 22.45 έως και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα για να μπορέσουν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι πιστοί προς και από τις δυο εκκλησίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.