Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, της τάξης των 7,9 Ρίχτερ, στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της ασφαλείας των κτιρίων στην Ελλάδα και κατά πόσο θα ήταν «έτοιμα» για μία μεγάλη δόνηση.
Οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησαν στο Action 24 και εξήγησαν πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.
«Το έχουμε πει εδώ και πολλά χρόνια ότι οι προσεισμικοί έλεγχοι όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Τα κτίρια που πρέπει να προσέχουμε είναι αυτά της περιόδου 1960 - 1975, όπου έγινε η σημαντική ανάπτυξη των κατασκευών, με αποτέλεσμα προχειρότητες, μη ελέγχου υλικών, μελετών και διάβρωση των υλικών και περαιτέρω επεμβάσεις που πολλαπλασιάζονται με το AirBnB» διευκρίνισε ο κ. Καρύδης.
«Όσον αφορά τους προσεισμικούς ελέγχους, που μόλις το 20% των κτιρίων έχουν ελεγχθεί από το 1997 έως και σήμερα, ο νόμος που υποχρέωσε όλα τα δημόσια κτίρια έχει περάσει εδώ και έναν χρόνο και δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή του. Σε ό,τι αφορά εμένα ως σεισμολόγο, έχει πάει δεκαετίες πίσω» συμπλήρωσε ο κ. Χουλιάρας για τους ελέγχους στα κτίρια.
«Θεωρώ ότι τα κτίρια στην Κεφαλονιά και ο κόσμος είναι αρκετά προφυλαγμένοι απέναντι στον σεισμικό κίνδυνο. Έχουν δοκιμαστεί τα κτίρια, ενώ όσα κτίρια είχαν κάποιο πρόβλημα, είτε έχουν καθαρίσει είτε έχουν επισκευαστεί» τόνισε ο κ. Καρύδης για τον σεισμό στην Κεφαλονιά.
Γεράσιμος Χουλιάρας: Τι είπε για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
«Τακτική είναι η ανησυχία των Τούρκων, οι περισσότεροι εξάλλου είναι γεωλόγοι και όχι σεισμολόγοι στο επάγγελμα, οπότε η ανησυχία είναι συχνή καθώς 1 με 2 χρόνια έχουμε ανάλογα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο και κάνουν λόγο για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας για έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
«Εμείς που τα διαβάζουμε αυτά, είμαστε συνηθισμένοι. Μελετούμε τη σεισμική δραστηριότητα της Κωνσταντινούπολης και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εγώ λέω ότι αυτή τη στιγμή από το 1999 που εκδηλώθηκε ο τελευταίος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχουν συμπληρωθεί αρκετοί σεισμοί για να πραγματοποιήσουν μία μεγάλη δόνηση στην περιοχή» συνέχισε ο κ. Χουλιάρας.
«Κατά την τελευταία στατιστική μελέτη που έκανα, υπάρχει 40% πιθανότητα για έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη με τα υφιστάμενα δεδομένα, οπότε αυτό δεν πρέπει να επικρατεί ανησυχία» κατέληξε σχετικά με την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.