Η παρέλαση των αθλητών έχει μόλις ξεκινήσει. Το κάθε γκρουπ περνά ξεχωριστά. Οι θεατές δεν σταματούν να τους χειροκροτούν. Η φλόγα της Ελπίδας εισέρχεται στο χώρο από τους λαμπαδηδρόμους. Οι αγώνες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν και επίσημα.
Θα έλεγε κανείς ότι η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Αύγουστο στο Παρίσι. Δεν πρόκειται, όμως, για αυτούς αλλά για τους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι 2024». Μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για δύο ολόκληρες ημέρες.
Πρώτος προορισμός ήταν η λίμνη Βουλιαγμένης στο Λουτράκι. Ένας καταπράσινος και πανέμορφος τόπος, στον οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί η τελετή έναρξης των αγώνων. Όταν φτάσαμε εκεί, όλοι οι αθλητές είχαν καθίσει στις θέσεις τους. Στα πρόσωπά τους μπορούσες να δεις τον ενθουσιασμό, τη χαρά και την προσμονή για παιχνίδι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 350 αθλητές με νοητική αναπηρία από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και από αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Οι τελευταίοι, μάλιστα, εξαιτίας του γεγονότος ότι προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, έκαναν όλη αυτή τη διαδρομή ως τη χώρα μας με λεωφορείο.
Δεν ήταν, όμως, μόνο εκείνοι στην τελετή έναρξη των Πανελληνίων Αγώνων Special Olympics «Λουτράκι 2024». Και αυτό γιατί γύρω τους πάρα πολλοί προπονητές και εθελοντές της διοργάνωσης (ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τις 5.000), οι οποίοι έχουν αποφασίσει συνειδητά εδώ και αρκετά χρόνια να αφιερώνουν μεγάλο μέρος από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο της προκειμένου να συνεισφέρουν στις αγώνες αμισθί. Μερικοί, μάλιστα, όπως μας ενημερώνουν οι διοργανωτές πήραν ακόμη και άδεια από τη δουλειά τους για να ασκήσουν τον εθελοντισμό τους.
«Ο σκοπός μας είναι να εντάξουμε τα άτομα με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο»
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο Διονύσιος Κοδέλλας, η «ψυχή» των Special Olympics στην Ελλάδα και ο άνθρωπος που ευθύνεται για την τεράστια ανάπτυξη του θεσμού την τελευταία δεκαετία στη χώρα. Την επομένη της τελετής έναρξης, όλοι οι δημοσιογράφοι της αποστολής είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του και να μας μιλήσει για την αγάπη του για τους αθλητές και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει όσον αφορά τη λειτουργία μιας τέτοιας οργάνωσης.
Η ιστορία του εντοπίζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ίδιος διατέλεσε για 39 χρόνια διπλωμάτης καριέρας στο Υπουργείο Εξωτερικών. «Πήγαινα αρκετές φορές στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Εγώ μονίμως ζητούσα να είμαι στην επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένιωθα άνετα εκεί πέρα. Συμμετείχα πολύ ενεργά. Υπήρχε κάποια προδιάθεση μέσα μου» εξηγεί ο κ. Κοδέλλας.
Η προδιάθεση αυτή βγήκε στο φως όταν του έγινε η πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση των Special Olympics στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος θεσμός εκτείνεται σε περισσότερες από 190 χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Στη χώρα μας ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1988, ενώ από το 2022 αναβαθμίστηκαν σε Ομοσπονδία, ως αναγνώριση της κοινωνικής αποστολής τους όλα αυτά τα χρόνια.
Οι αγώνες υλοποιούνται για 35 χρόνια, ανά δύο έτη. Πια η βάση τους είναι στο Λουτράκι και πιο συγκεκριμένα στο SPORTCAMP, μια τεράστια έκταση γεμάτη με διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως κολυμβητήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου και πολλές ακόμη αίθουσες για τη διενέργεια των αθλημάτων της άρσης βαρών.
Κατά τη δεύτερη μέρα, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τους πρώτους αγώνες και να δούμε από κοντά τον ενθουσιασμό των αθλητών. Το εντυπωσιακό ήταν, μάλιστα, ότι όλοι τους τρέφουν μεγάλη αγάπη στον κ. Κοδέλλα. Κάθε δύο λεπτά ερχόταν αθλητής και τον αγκάλιαζε ενώ εκείνος τους ήξερε όλους με το μικρό τους όνομα.
Όπως εξηγεί και ο ίδιος, ο στόχος είναι μέσω του αθλητισμού να βελτιωθεί η ζωή ενός ατόμου με νοητική αναπηρία και εν τέλει να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. «Αυτός είναι ο σκοπός μας. Για αυτό και εμείς δημιουργούμε μεικτές ομάδες. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να εντάξεις ένα παιδί με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο από το να το βάλεις να παίξει με ένα παιδί χωρίς νοητική αναπηρία. Αυτή είναι η πεμπτουσία θεωρώ των όλων έργων μας» συμπληρώνει.
Τα παιδιά που βρίσκονται στη «γκρίζα ζώνη» και η αγάπη για το παιχνίδι
Όλα αυτά, όμως, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη στήριξη των χορηγών και δη του Χρυσού Χορηγού, της Attica Group. Για τη συνεργασία τους μίλησε από το βήμα κατά την τελετή έναρξης ο Διονύσιος Κοδέλλας.
«Μέσα από τους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics μάς δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε την αγωνιστικότητα και το θάρρος των αθλητών μας και να αναδείξουμε τις αξίες τους αθλητισμού. Στόχος μας, όπως πάντα, η εξέλιξη, η ενσωμάτωση και η ένταξή τους στους κόλπους της κοινωνίας. Μαζί μας αθλητές από Κύπρο, Ουγγαρία, Ουκρανία αλλά και από τα προπονητικά μας προγράμματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος με την αποκλειστική υποστήριξη του Μέγα Δωρητή, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» δήλωσε, συνεχίζοντας:
«Και ενώ το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα μπορεί να έχει πλέον λήξει, η παρακαταθήκη που άφησε είναι μεγάλη και συνεχίζει να επηρεάζει θετικά τις ζωές πολλών ανθρώπων. Γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που πρόσφατα υπογράψαμε συμφωνία με τον Όμιλο Attica για τη συνέχεια του Αναπτυξιακού και Εκπαιδευτικού μας Προγράμματος. Αυτή η συνεργασία μάς δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε το έργο μας, μεταλαμπαδεύοντας τις ευγενείς αξίες των Special Olympics σε ακόμα περισσότερες περιοχές».
Στόχος του ίδιου να βγάλει με κάθε τρόπο τα άτομα με αναπηρία από το σπίτι. «Yπάρχουν παιδιά που περνάνε μια γκρίζα ζωή στο σπίτι, καθισμένα σε έναν καναπέ και βλέπουν απλώς τηλεόραση για το υπόλοιπο της ζωής τους, επιδεινώνοντας έτσι, το επίπεδο της νοητικής τους ανεπάρκειας. Στα Special Olympics επιδιώκουμε μια μεταμόρφωση. Μεταμορφώνουμε τον κόσμο της σωματικής αναπηρίας, μεταμορφώνουμε παιδιά και γονείς χωρίς ελπίδα που μας αντιμετωπίζουν στην αρχή με αμφιβολία και δισταγμό. Μόνο με τα αποτελέσματα και μέσα από παραδείγματα πείθεις τους ανθρώπους» εξηγεί.
Αυτή τη μεταμόρφωση είχαμε την ευκαιρία να δούμε όλοι με τα μάτια μας την πρώτη μέρα των αγώνων. Κατά τη διάρκεια αυτών, μάλιστα, μας δόθηκε και η ευκαιρία να παίξουμε παρέα με δύο αθλητές στο bocce, ένα άθλημα, η βασική αρχή του οποίου είναι η ρίψη μιας μπάλας προς ένα σταθερό στόχο με σκοπό να φτάσει η μπάλα όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο.
Στο εξωτερικό μάλιστα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα με νοητική αναπηρία να αναπτυχθούν σωματικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενταχθούν στις καθημερινές δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου. Οι αρχηγοί των ομάδων ήταν ο Γιώργος και ο Νικόλας, οι οποίοι έχουν λάβει πλήθος διακρίσεων για την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο άθλημα ακόμη και σε διεθνείς αγώνες. Το ματς εξελίχθηκε τελικά σε ντέρμπι, με την πράσινη ομάδα τελικά να επικρατεί.
Το τέλος του αγώνα σήμανε και το τέλος της επίσκεψής μας στο καμπ των αγώνων. Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics, όμως, ήταν ακόμη στην αρχή. Μια τεράστια αθλητική γιορτή είχε μόλις ξεκινήσει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.