Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη της οπαδικής βίας μετά τα τραγικά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε:
- Ένας πολύ πιο διευρυμένος ρόλος της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των γηπέδων, ιδιαίτερα σε αναμετρήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως υψηλού κινδύνου.
- Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των οπαδών στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, αλλά και σε αυτές στις οποίες έχουμε δει κατά το παρελθόν να προξενούνται επεισόδια, περνάει στην Αστυνομία. Αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών θα βρίσκονται εκεί προκειμένου να ελέγχουν τα έγγραφα ταυτοποίησης και φυσικά τα εισιτήρια όσων επιχειρούν να μπουν στο γήπεδο.
- Σε χρόνους όπου δεν θα ανακοινώνονται, θα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι τόσο στα γήπεδα όσο και στις κερκίδες για την ύπαρξη τυχόν πολεμοφοδίων.
Ωστόσο, συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ αντιδρούν στα νέα μέτρα καθώς λένε ότι οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρείες, θα έπρεπε οι ίδιες να ελέγχουν τους χώρους τους και δεν θα πρέπει να στερούν αστυνομικούς πόρους τις ημέρες των αγώνων
Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας
Παράλληλα, μεγάλο βάρος πέφτει και στον τομέα της πρόληψης με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς χώρους, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι επεισόδια αλλά και αιματηρές συμπλοκές δεν έχουμε μόνο κατά την διάρκεια των αγώνων μέσα στα παιχνίδια, αλλά είδαμε να συμβαίνουν σε χώρους εκτός γηπέδων.
Χαρακτηρισικά γεγονότα, η δολοφονία του Άλκη Καμπανού και η δολοφονία του Μιχάλη πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Μεγάλο βάρος πέφτει στην άντληση πληροφοριών τόσο από ανοικτές πηγές όσο και από πού μπορεί η αστυνομία να μπει στο εσωτερικό των συνδέσμων, οι οποίοι καταργούνται.
Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποτροπή της οπαδικής βίας, πραγματοποιείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Συμμετέχουν - μεταξύ άλλων - η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και αστυνομικοί διευθυντές.
Πρωτοβουλίες Βρούτση
Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μία από αυτές θα σχετίζεται με την επικοινωνιακή καμπάνια για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.
Πώς θα γίνεται αυτό; Μία από τις προτάσεις είναι τα κανάλια που παίρνουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα να προβάλουν πριν τους αγώνες μηνύματα κατά της βίας. Μηνύματα που θα εκπέμπονται ακόμα και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.