Έχετε κάτσει ποτέ να μετρήσετε τα παράθυρα που υπάρχουν στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής στην πλατεία Συντάγματος; Όχι, θα απαντήσετε, και μεταξύ μας τώρα, για ποιον λόγο να κάτσει να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο. Ε, το κάναμε εμείς για εσάς. Στην πρόσοψη της Bουλής υπάρχουν 52 παράθυρα. Στο ισόγειο εκατέρωθεν των προπυλαίων υπάρχουν 14 παράθυρα. Στον πρώτο όροφο 16 (ισομεγέθη) παράθυρα δεξιά και αριστερά και στο κέντρο υπάρχουν τρία μεγαλύτερα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον δεύτερο όροφο.
Και αφού σας λύσαμε την απορία (που δεν είχατε), πάμε να δούμε τη διαφορετική ιστορία που έχουν δύο από αυτά τα 52 παράθυρα.

Και τα δυο αυτά παράθυρα βρίσκονται στο ισόγειο. Ας αναφερθούμε πρώτα σε αυτό που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, όπως κοιτάμε τη Bουλή όταν στεκόμαστε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως αυτό το παράθυρο είναι συνέχεια κλειστό. Δε θα το δείτε ποτέ ανοιχτό.
Όχι. Ούτε στοιχειωμένο είναι, ούτε κρύβει κάτι που δεν πρέπει να φανεί. Στην πραγματικότητα δεν κρύβει απολύτως τίποτα από πίσω του. Το συγκεκριμένο παράθυρο είναι «τυφλό» καθώς κατασκευάστηκε μόνο και μόνο για να υπάρχει εξωτερικά συμμετρία. Κατασκευάστηκε, δηλαδή, μόνο για οπτικούς λόγους και γι' αυτό δεν ανοίγει ποτέ. Πίσω από τον τοίχο που βρίσκεται το συγκεκριμένο παράθυρο υπάρχει μια σκάλα που συνδέει το περιστύλιο του ισογείου με τη μεγάλη αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» του πρώτου ορόφου, που φιλοξενεί εκθέσεις ανοικτές για το κοινό! Αυτή η σκάλα είναι από τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν μείνει αναλλοίωτα από την εποχή που το κτίριο ήταν το παλάτι του βασιλιά Όθωνα.
Το παράθυρο της 3ης Σεπτεμβρίου
Και μιας και αναφερθήκαμε στον βασιλιά Όθωνα, ας μιλήσουμε και για το δεύτερο ιστορικό παράθυρο της Bουλής, αυτό στη δεξιά πλευρά του πρώτου ορόφου, όπως κοιτάμε τη Bουλή όταν στεκόμαστε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αυτό θα το δείτε και ανοιχτό και κλειστό. Δεν έχουμε κάποιο θέμα εδώ. Το ιδιαίτερο σε αυτό το παράθυρο έχει να κάνει με την ιστορικότητα του.
Το συγκεκριμένο παράθυρο είναι αυτό που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, όταν ο Όθωνας αναγκάστηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα στους Έλληνες.
Το ξημέρωμα εκείνης της ημέρας, λοιπόν, η Φρουρά των Αθηνών, που στρατοπέδευε στο Μοναστηράκι, στασίασε και με αρχηγό τον Δημήτριο Καλλέργη παρατάχθηκε στην πλατεία μπροστά από τα ανάκτορα (κτίριο της σημερινής Βουλής). Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μακρυγιάννη που είχε καταφέρει να σπάσει την πολιορκία στο σπίτι του, κατέφθασε μπροστά από τα ανάκτορα, φωνάζοντας «Ζήτω το Σύνταγμα».
Ο Όθωνας εκείνη την ώρα βρισκόταν ακόμα στο γραφείο του. Ένας αξιωματικός των κινηματιών εισήλθε στα ανάκτορα και του ανακοίνωσε την επανάσταση του στρατού. Ο βασιλιάς απέστειλε προς τους επαναστάτες τον Υπουργό των Στρατιωτικών για να πληροφορηθεί και επισήμως τα αιτήματά τους, αλλά αυτοί τον... συνέλαβαν! Λέγεται πως η Αμαλία ήταν αυτή που είπε στον Όθωνα να ακούσει τους κινηματίες και να τους δώσει αυτά που ζητάνε.
Ο βασιλιάς εμφανίστηκε στο τέταρτο παράθυρο, δεξιά των Προπυλαίων, πάνω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και άνοιξε διάλογο με τον έφιππο Καλλέργη, ο οποίος του εξήγησε ότι λαός και στρατός απαιτούν την άμεση σύγκληση Εθνοσυνέλευσης για την κατάρτιση Συντάγματος. Ο βασιλιάς προσπάθησε να κερδίσει χρόνο και υποσχέθηκε την εκπλήρωση του αιτήματος την επομένη αρκεί να έφευγαν όλοι μπροστά από τα ανάκτορα και επέστρεφαν με τάξη στα σπίτια τους. Ο Καλλέργης ήταν ανένδοτος και ζήτησε την άμεση αποδοχή του αιτήματος, ενώ αξίωσε ακόμη την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό μίας που θα απολάμβανε την εμπιστοσύνης του λαού και την αποπομπή των Βαυαρών από τη δημόσια διοίκηση.
Αντιλαμβανόμενος πως είναι απομονωμένος, ο Όθωνας αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα αιτήματα των επαναστατών και τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας υπέγραψε τα αναγκαία διατάγματα για τη σύγκληση Εθνοσυνελεύσεως.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.