Την Παραμονή των Χριστουγέννων στις πόλεις και τα χωριά της Θράκης, από το πρωί ομάδες παιδιών τριγυρίζουν στις γειτονιές και ψέλνουν τα κάλαντα, μεταφέροντας το μήνυμα της γέννησης του Χριστού σε κάθε σπίτι.
Όσο όμως πέφτει ο ήλιος, μαζεύονται στα σπίτια για το γιορτινό τραπέζι, το τελευταίο της νηστείας των ημερών, που σε εκείνους τους τόπους αποτελείται από τα πατροπαράδοτα «εννιά φαγιά».
Το έθιμο των 9 φαγητών
Στην περιοχή του Διδυμοτείχου, αλλά και γενικότερα στη Θράκη, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι όπου οι μαγείρισσες φροντίζουν να υπάρχουν τα «εννιά φαγιά», όπως γράφει το Alexandroupoli Online.
Λέγεται έτσι διότι, όπως επιβάλλει η παράδοση, εκείνη τη μέρα πρέπει να βρίσκονται εννέα διαφορετικά φαγητά στο τραπέζι και ούτε περισσότερα ή λιγότερα. Τα εννέα πιάτα συμβολίζουν τους εννέα μήνες κύησης της Παναγίας όσο ήταν έγκυος στον Χριστό, και κατ' επέκταση όλων των μαμάδων του κόσμου. Άλλοι θεωρούν ότι συμβολίζουν τους τόπους που διέσχισαν ο Ιωσήφ και η Μαρία μέχρι την Αίγυπτο, για να γλιτώσουν τον νεογέννητο Ιησού από τα χέρια του βασιλιά Ηρώδη.
Το γεύμα αποτελείται συνήθως από φασόλια, λάχανο τουρσί, κρεμμύδι, φρούτα, μέλι, καρύδια και ξηρούς καρπούς, αλλά και χαλβά, ελιές, και πιπεριές τουρσί με πελτέ. Φτιάχνονται επίσης λαχανοντολμάδες, οι οποίοι συμβολίζουν τον Χριστό στα γεννοφάσκια του, ενώ και το Χριστόψωμο κατέχει περίοπτη θέση στο τραπέζι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.