Μενού
Στέγαστρο Καλατράβα
Το ΟΑΚΑ από ψηλά | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα έφεραν τεράστια έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, με τα μεγαλύτερα να γίνονται στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σταντιάγκο Καλατράβα ανέλαβε να σχεδιάσει το στέγαστρο στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπως και άλλα έργα, μεταξύ αυτών και το στέγαστρο στο Ποδηλατοδρόμιο του Σταδίου.

Την Παρασκευή (29/9), σχεδόν 19 χρόνια μετά την κατασκευή τους, τα δύο στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίζει να μπει «λουκέτο» στο κεντρικό γήπεδο, όπως και στο Ποδηλατροδρόμιο.

Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ
Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ | Eurokinissi

 

Το κόστος για το στέγαστρο του ΟΑΚΑ

Το 2004, καθημερινά ήταν τα ρεπορτάζ από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες, ενώ για το στέγαστρο Καλατράβα στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ οι εργάτες δούλευαν μέρα-νύχτα προκειμένου να τοποθετήσουν την τεράστια κατασκευή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής το κόστος του στεγάστρου έφτασε στα 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη συνέχεια δεν έγινε ποτέ σωστή συντήρηση - η οποία είναι εξαιρετικά κοστοβόρα- με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα και τα προβλήματα στατικότητας.

Ποιος είναι ο Σαντιάγκο Καλατράβα

Ο Ισπανός Σαντιάγκο Καλατράβα γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1951 στη Βαλένθια και σπούδασε στη σχολή αρχιτεκτονικής.

Η επιλογή του για τα πολλά από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 έγινε καθώς είχε την εμπειρία από τον σχεδιασμό εγκαταστέσων από τους Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.