Μενού
athens
EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου, σημιώνεται το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και περνάμε επισήμως στην εποχή του θέρους.

Σύμφωνα με το Time and Date η μεγαλύτερη ημέρα του έτους στην Αθήνα, θα διαρκέσει 14 ώρες και 52 λεπτά.

Το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα καταγράφεται το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Η λέξη ηλιοστάσιο είναι σύνθετη και προέρχεται από τη λέξη «Ήλιος» και το ρήμα «στέκομαι». Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο.

athens feggari
EUROKINISSI

Τι είναι το θερινό ηλιοστάσιο

Η Γη περιστρέφεται σε μια κλίση καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει για το βόρειο ημισφαίριο της Γης, όταν αυτό έχει κλίση περισσότερο προς τον ήλιο. Αυτό σηματοδοτεί επίσης τη μεγαλύτερη μέρα και τη μικρότερη νύχτα του χρόνου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του AP.

Την ίδια περίπου εποχή, το Νότιο Ημισφαίριο βρίσκεται στην πιο ακραία κλίση του, μακριά από τον ήλιο, εισερχόμενο στο χειμερινό ηλιοστάσιο και στη συντομότερη ημέρα του έτους.

Σε έξι μήνες, τα ημισφαίρια αυτά θα αλλάξουν: Το βόρειο ημισφαίριο θα βιώσει το χειμερινό ηλιοστάσιο και το νότιο ημισφαίριο θα καταγράψει το θερινό ηλιοστάσιο.

Η πανεσήληνος της φράουλας

Καθώς κατά το θερινό ηλιοστάσιο η Σελήνη βρίσκεται κοντά στον πλανήτη μας, η πανσέληνος του Ιουνίου 2024 θα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα. Το Σάββατο 22 Ιουνίου θα φωτίσει τη νύχτα η «πανσέληνος της φράουλας». Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φεγγάρι της φράουλας βρίσκεται ασυνήθιστα χαμηλά στον ουρανό και έχει έντονο χρόμο σε αποχρώσεις κίτρινου και πορτοκαλί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.