Μενού
Εκκλησία
Εκκλησία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Ελληνική ορθοδοξία γιορτάζει σήμερα (26/10) την ημέρα μνήμης του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου. Ο άγιος αυτός αποτελεί σημαίνον πρόσωπο ιδιαίτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, της οποίας είναι προστάτης.

Ο Άγιος Δημήτριος (280 - 306) είναι άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και πολιούχος της Θεσσαλονίκης, ενώ τιμάται από τον Λουθηρανισμό και την Αγγλικανική Εκκλησία. Την περίοδο του Βυζαντίου τιμόταν ως προστάτης της πόλης από εχθρούς πολιορκητές και κατά την εορτή του πραγματοποιούνταν θρησκευτική και εμπορική πανήγυρις, τα Δημήτρια.

Η ζωή και το έργο του Αγίου Δημητρίου

 Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά την αγιoλογική παράδοση, μαρτύρησε επί της αυτοκρατορίας Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.) όταν με την παρακίνηση του Γαλέριου, μέλους της Τετραρχίας, έλαβε χώρα ο πιο σκληρός διωγμός των Χριστιανών στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Ο Άγιος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της πόλης. Σύντομα ανελίχτηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού και κατέληξε σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου, υπό τη Διοίκηση του Γαλέρου Μαξιμιλιανού.

Ο Άγιος Δημήτριος είχε συλληφθεί και φυλακιστεί το 303 μ.Χ. από τους στρατιώτες του Γαλέριου, με την κατηγορία ότι συμμετείχε ενεργά στις χριστιανικές συγκεντρώσεις.

Πράγματι, ο Δημήτριος προσευχόταν σε συγκεντρώσεις στη Χαλκευτική στοά (cryptoporticus) της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης και προσέφερε οικονομική ενίσχυση στους φτωχούς συμπολίτες του.

Μέσα από τα κελιά των φυλακών, ο Δημήτριος εμψύχωνε το φίλο του, Νέστορα, ο οποίος επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον μονομάχο Λυαίο. Αφού ο Νέστορας νίκησε τον Λυαίο, θανατώθηκε από τον Γαλέριο που θεώρησε την ήττα του Λυαίου ως έμμεση ήττα του.

Μαθαίνοντας ότι ο Νέστορας ήταν μαθητής του Δημητρίου, διέταξε να τον φέρουν μπροστά του για να αποκηρύξει την πίστη του. Ακλόνητος μπροστά στη διαταγή του Τετράρχη, ο Δημήτριος θανατώθηκε στις υπόγειες φυλακές, πιθανότατα το 306 μ.Χ. Μετά τον θάνατό του, πιστοί τον έθαψαν την ίδια ή την επόμενη νύχτα πρόχειρα στον ίδιο χώρο.

Σήμερα, ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν αποδοθεί στο πρόσωπό του πολλά θαύματα. Ίσως, το πιο γνωστό είναι η προστασία των πιστών του ναού του Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Όταν, το 1823, στρατεύματα Τούρκων επιχείρησαν να κανονιοβολήσουν το ναό του Αγίου, η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια τους και οι πιστοί εντός του ναού σώθηκαν. Έκτοτε ο ναός μετονομάστηκε σε  Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, εις μνήμην του θαύματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.