Μενού
Υπό κατάληψη η Νομική Σχολή
Υπό κατάληψη η Νομική Σχολή
  • Α-
  • Α+

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα το πρωί 28 άτομα (10 άνδρες και 18 γυναίκες), εκ των οποίων εννέα αλλοδαποί (1 Ισπανός, 3 Γαλλίδες, 2 Γερμανίδες 2 Ιταλίδες και 1 Αγγλίδα), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τις φωτοβολίδες. Και οι 28 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ για την εκκένωση της κατάληψης του κτιρίου της Νομικής στο κέντρο της Αθήνας που έγινε το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ήταν σε εξέλιξη συναυλία συμπαράστασης στην Παλαιστίνη στα Προπύλαια.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής με τη συνδρομή προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στο επιχειρησιακό σκέλος από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καθώς και δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ «από έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι οι αλλοδαποί ουδεμία σχέση έχουν με τη Σχολή, ενώ 15 από τους ημεδαπούς δήλωσαν ότι είναι φοιτητές» με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν ανέφεραν σε ποια σχολή σπουδάζουν. Κατά την επιχείρηση από τους χώρους που ερευνήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν καπνογόνα, ρόπαλα, σημαίες, μάσκες, κράνη, πανό, ρουχισμός και πλήθος από χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί επικοινωνία των Κοσμητόρων Νομικής και Οικονομικού του ΕΚΠΑ με την Ελληνική Αστυνομία και την αρμόδια Εισαγγελία κατά την οποία αναφέρθηκε ότι μεταξύ των καταληψιών δεν υπήρχαν φοιτητές της Νομικής, αλλά μόνο εξωπανεπιστημιακοί αναρχικοί και αλλοδαποί.

Σχετικά με τα ευρήματα δικηγόροι των συλληφθέντων φέρονται να ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν σε στέκι αναρχικών συλλογικοτήτων που υφίσταται εδώ και χρόνια ενώ οι καταληψίες βρίσκονταν σε άλλους χώρους χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

Στο θέμα της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στον Έβρο «…αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου. Το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες. Κι αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης η οποία είχε γίνει στη Νομική».

Τόσο η ΕΛ.ΑΣ όσο και οι πρυτανικές Αρχές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι σε επιφυλακή καθώς όσο συνεχίζονται ο πόλεμος στη Γάζα και οι κινητοποιήσεις φοιτητών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σκηνικά καταλήψεων να «στηθούν» σε ΑΕΙ τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.