Μενού
 
Νικόλαος Γύζης | WIkipedia
  • Α-
  • Α+

Ο πίνακας «Το Τάμα» ανήκει στον ζωγράφο Νικόλαο Γύζη και ζωγραφίστηκε το 1875. Ο πίνακας απεικονίζει μια μητέρα και την κόρη της να βρίσκονται σε ένα απόκρημνο ξωκκλήσι για να εκπληρώσουν ένα τάμα. 

Η κόρη κρατά στα χέρια της μια αλυσίδα με κόκκινη καρδιά, η οποία υπονοεί πως το τάμα αφορά τον χαμένο της αρραβωνιαστικό. 

Η λύπη της κοπέλας είναι ξεκάθαρη και ολόκληρος ο πίνακας είναι σκοτεινός πέρα από το πρόσωπο της που φωτίζει. 

Περπατά ξυπόλητη όσο η μητέρα της την ακολουθεί πάνω στη δύσκολη στιγμή που περνάει. 

Σύμφωνα με τη Vergos Auctions, το έργο πραγματοποιήθηκε μετά από ένα σύντομο ταξίδι του Γύζη στην Ελλάδα και τον Δεκέμβριο του 1875 πέρασε στα χέρια του Άγγλου εμπόρου τέχνης Wallis και έπειτα σε ιδιωτική συλλογή στην Αθήνα.

«Το Τάμα» έχει και δυο αδέρφια που απεικονίζουν και άλλες σκηνές του εμβληματικού πίνακα. 

Ο Νικόλας Γύζης 

Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του ξυλουργού Ονούφριου Γύζη και της Μαργαρίτας Γύζη, το γένος Ψάλτη, που ζούσαν στο Σκλαβοχώρι της Τήνου. Το 1850, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα και ο μικρός Νικόλαος άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Σχολείο των Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), αρχικά ως ακροατής και από το 1854 έως το 1864 ως κανονικός σπουδαστής.

Τον Ιούνιο του 1865 ο Γύζης έφθασε στο Μόναχο, όπου συνάντησε τον συνάδελφο και φίλο του Νικηφόρο Λύτρα, ο οποίος τον βοήθησε στο να εγκλιματιστεί γρήγορα στο γερμανικό περιβάλλον.

Πρώτοι του δάσκαλοί του στο Μόναχο ήταν ο Χέρμαν Άνσυτς (Hermann Anschütz) και ο Αλεξάντερ Βάγκνερ (Alexander Wagner). Τον Ιούνιο του 1868 έγινε δεκτός στο εργαστήριο του Καρλ φον Πιλότυ (Karl von Piloty). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μόναχο το 1871 και τον Απρίλιο του 1872 επέστρεψε στην Αθήνα, για να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι επί της οδού Θεμιστοκλέους σε ατελιέ. 

Απογοητευμένος από τις συνθήκες της Ελλάδας, τον Μάιο του 1874 εγκατέλειψε την Αθήνα και επέστρεψε στο Μόναχο, όπου έμελλε να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Το 1876, ταξίδεψε παρέα με τον Νικηφόρο Λύτρα στο Παρίσι και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την Άρτεμη Νάζου, με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες (την Πηνελόπη το 1878 που πέθανε μόλις δώδεκα ημερών, τη Μαργαρίτα-Πηνελόπη το 1879, τη Μαργαρίτα το 1881 και την Ιφιγένεια το 1890, και έναν γιο το1884, τον Ονούφριο-Τηλέμαχο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.