Μενού

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο κλαμπ της Αθήνας, ένας 5χρονος ζήτησε κάποτε ταινία του Κουροσάβα

Μερικές από τις ταινίες που μπορεί να βρει κανείς στο Movie Galaxy.
  • Α-
  • Α+

Σε ένα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, στην οδό Ιπποκράτους, κοντά σε hip μπαρ, σε πολυκατοικίες γεμάτες με τουρίστες και σε κάθε είδους επιχείρηση υπάρχει και το Movie Galaxy, ένα από τα τελευταία βίντεο κλαμπ της Αθήνας που επιμένεi σε μία περίοδο κατά την οποία το streaming έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά και τηλεόραση. 

Άνοιξε το μακρινό πια 2006 από τον Λευτέρη με τη βοήθεια και της μητέρας του, κυρίας Κωνσταντίνας. Σινεφίλ και οι δύο, με ιδιαίτερη αγάπη στον κλασικό κινηματογράφο. «Από το Λύκειο έβλεπα πολύ

σινεμά. Άρχισα να μαζεύω ταινίες σε βιντεοκασέτα και μου άρεσε να έχω συλλογή. Μετά το 2002, ως φοιτητής, έπιασα δουλειά σε ένα βίντεο κλαμπ στο Κολωνάκι για τρία χρόνια περίπου, οπότε έμαθα και πώς δουλεύει όλος αυτός ο μηχανισμός» μάς λέει ο Λευτέρης.

Σε ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Κωνσταντίνα. «Γεννήθηκα μέσα στα σινεμά. Πήγαινα παιδάκι και κρυφά στο θερινό στη Στυλίδα και έβλεπα τα πάντα. Συχνά όμως η μάνα μου καταλάβαινε ότι έλειπα και ερχόταν να με μαζέψει στο σπίτι. Έτσι, υπάρχουν δεκάδες ταινίες που έχω δει αλλά δεν έμαθα ποτέ το τέλος τους».

Διαβάστε ακόμη: Καζαμπλάνκα: H ταινία που νίκησε τον χρόνο και η επιρροή της στην ποπ κουλτούρα

«Η πιο χαρακτηριστική όλων ήταν του Ότο Πρέμινγκερ μια ταινία ασπρόμαυρη που τη θυμόμουν καρέ καρέ αλλά δεν κατάφερα ποτέ να τη δω. Τελικά, μου την έκανε δώρο ο Λευτέρης. Την παρήγγειλε από την Αμερική, και είδα επιτέλους πώς έκλεινε», μας λέει γελώντας.

Το βίντεο κλαμπ και η μάχη κατά των streaming υπηρεσιών και της πειρατείας

Ο Λευτέρης και κυρία Κωνσταντίνα.

Για τον Λευτέρη πάντως η συγκεκριμένη δουλεία ήταν ονειρική. Επέλεξε λοιπόν να κάνει το βήμα να ανοίξει το δικό του βίντεο κλαμπ, παρότι ο κλάδος είχε κάνει ήδη το peak του. «Kάποια βίντεο κλαμπ είχαν αρχίσει να κλείνουν, όταν το ανοίξαμε, αλλά μπορώ να πω ότι δεν πήγαμε καθόλου άσχημα. Από άποψη τζίρου, τα δύο πρώτα χρόνια ήταν και τα καλύτερά μας».

Στην αρχή ο βασικός ανταγωνιστής τους δεν ήταν οι streaming υπηρεσίες ή η πειρατεία αλλά οι εφημερίδες. «Εβαζαν ταινίες σωρηδόν σε τιμές που δεν μπορούσαμε φυσικά να τις ανταγωνιστούμε και μάλιστα σε πολύ μικρή χρονική απόσταση από την κυκλοφορία σε dvd. Εμείς αγοράζαμε για παράδειγμα 40 ευρώ το τεμάχιο και στις εφημερίδες μπορεί να το πουλούσαν με 4 ευρώ».

Τα ράφια του Movie Galaxy είναι γεμάτα με ταινίες κάθε εποχής.

Στη συνέχεια βέβαια ήρθε πρώτα το παράνομο κατέβασμα και τελικά οι streaming υπηρεσίες. Τα βίντεο κλαμπ άρχισαν να στιγματίζονται, σύμφωνα με τον Λευτέρη. «Πάντα έτρεμα μη χτυπήσει το τηλέφωνο πελάτη την ώρα που ήταν στο μαγαζί μέσα και πει στον άλλον πού είναι, γιατί ήμουν σίγουρος για την απάντηση: “καλά πας ακόμα σε βίντεο κλαμπ;”». «Έπρεπε όλοι να εναρμονιστούν με τη μόδα», συμπληρώνει με μία πίκρα η κυρία Κωνσταντίνα.

Διαβάστε ακόμη: Η πρώτη «ηχητική» ελληνική ταινία - Πώς ήταν οι γειτονιές της Αθήνας πριν από έναν αιώνα

Η κυρία Κωνσταντίνα αγαπάει πολύ το Movie Galaxy και δεν θα ξεχάσει ποτέ ένα περιστατικό από τις πρώτες ημέρες του: «Είχε έρθει μία μητέρα με τα δύο παιδάκια της και όπως καθόμουν, ακούω ένα “ταινίες του Κουροσάβα έχετε;”, γυρνάω και βλέπω ότι το είχε πει αυτό ένα παιδάκι 5 χρονών το πολύ. Μου είχε φανεί πολύ αστείο. Το παιδάκι αυτό μεγάλωσε και έρχεται ακόμα εδώ και παίρνει ταινίες» εξηγεί.

Ένας χώρος - ταινιοθήκη για τους λάτρεις του σινεμά

Η σπάνια ταινιοθήκη του Movie Galaxy.

Το Movie Galaxy υπολογίζεται ότι διαθέτει περισσότερους από 50 χιλιάδες τίτλους ταινιών, που χωρίζονται στα ράφια ανά κατηγορία, εποχή ακόμη και σκηνοθέτες. Κάποιες από αυτές πολλές είναι εμβληματικές. «Τις περισσότερες δεν μπορείς να τις βρεις εύκολα στο διαδίκτυο. Και το κυριότερο: τα DVDs έχουν extras, για τα οποία τρελαίνομαι. Μιλάει ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί. Μαθαίνεις πάρα πολλά. Ειδικά για δημιουργούς που δεν ζουν πια. Για μένα αυτό είναι το καλύτερο, όταν πρόκειται κιόλας για μια ταινία που την έχω ξαναδεί» συμπληρώνει. 

Το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο για το ελληνικό σινεμά, ιδιαίτερα της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90. Μερικοί από τους σκηνοθέτες που συνέδεσαν το όνομά τους με τη συγκεκριμένη εποχή είναι πιστοί πελάτες του καταστήματος. «Ο Παπαδάκης, ο Παναγιωτόπουλος, ο Κούτρας. Ο Οικονομίδης είναι χρόνια πελάτης. Του αρέσει ο Τρυφώ, ο Φασμπίντερ». 

Διαβάστε ακόμη: American History X: Η ταινία που οι ηθοποιοί έδιωξαν τον σκηνοθέτη

Όπως εξηγεί ο Λευτέρης, δεν του πάει καρδιά να πουλήσει κάποιες από τις ταινίες που έχει στο κατάστημα. Άλλωστε έκανε τόσο κόπο για να χτίσει αυτή την τεράστια συλλογή. Ανά τακτά διαστήματα, από το Movie Galaxy περνούν αρκετοί φοιτητές που μελετούν το σινεμά. Μερικοί, μάλιστα, του έχουν ζητήσει να δουλέψουν εκεί αλλά τους έχει αρνηθεί. 

«Δυστυχώς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουμε κάποιον υπάλληλο. Έχουμε υψηλό ενοίκιο και η ζήτηση δεν είναι όπως παλιά. Πρέπει δηλαδή να δώσουμε πολλή προσωπική εργασία για να τα βγάλουμε πέρα. Προς το παρόν, υπάρχει κάποια κίνηση» σημειώνει ο Λευτέρης. 

Οι ταινίες είναι χωρισμένες ανά κατηγορία.

Αρκετοί από τους πελάτες του καταστήματος είναι άνθρωποι που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή στα Εξάρχεια. Μια περιοχή που, όπως εξηγεί, έχει περάσει από διάφορες φάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. «Έχουμε ζήσει τα πάνω και τα κάτω της. Στην κρίση υπήρξαν αρκετοί μόνιμοι πελάτες μας που πούλησαν τα σπίτια τους και έφυγαν στα προάστια. Και τώρα που η ζήτηση για σπίτια μεγάλωσε, πολλοί νέοι δεν μπορούν να μείνουν λόγω των Airbnbs». 

Ο χώρος αποτελείται από δύο αίθουσες. Παντού υπάρχουν δίσκοι με DVDs, ακόμη και στις σκάλες. Όσο συζητάμε μια πελάτης μπαίνει στο κατάστημα. Όπως λέει, είναι μόνιμη πελάτης από το 2010 και παρά τις αλλαγές των καιρών δεν αλλάζει στέκι. Το κόστος της ενοικίασης μιας ταινίας για επτά ημέρες, ανέρχεται στο 1,70 ευρώ. 

Διαβάστε ακόμη: Η ταινία που η ΕΡΤ έκοψε στον αέρα ρίχνοντας «μαύρο» για 45 λεπτά

Το Σάββατο, κάποτε, ήταν η μέρα που παραδοσιακά υπήρχε η μεγαλύτερη κίνηση στο μαγαζί, με κόσμο που έφτανε ως εκεί για να νοικιάσει ταινίες για το σαββατοκύριακο. Και η Δευτέρα, η μέρα που γινόταν ο μεγάλος πανικός με τις επιστροφές. Πια αυτό έχει αλλάξει. Ο κόσμος, όμως, που έχει συνηθίσει αυτή τη ρουτίνα δεν την αλλάζει. 

Καμιά φορά μάλιστα τσακώνεται μαζί τους, όταν έχουν διαφορετική γνώμη για μια ταινία. «Αν υπάρχει κάποιο έργο που μου άρεσε πολύ και ακούσω μια άλλη άποψη από κάποιον πελάτη, δεν μπορώ, βγαίνω από τα ρούχα μου» λέει γελώντας. Στο τέλος, όμως, πάντα τα βρίσκουν. Γιατί αυτό που μένει είναι η αγάπη για το σινεμά και το DVD, το οποίο, αντίθετα στους καιρούς που ζούμε, επιβιώνει ακόμη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.