Το μείζον πρόβλημα των ατόμων που φιλοξενούνται στα νοσοκομεία, αρνούμενα να πάρουν εξιτήριο, επειδή δεν έχουν πού να πάνε, αναδεικνύει επιστολή γιατρού από το στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Η εν λόγω επιστολή, αναφέρεται στην -χαρακτηριστική για το μέγεθος του προβλήματος- περίπτωση ενός μετανάστη, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από φιλοξενία 4 χρόνων.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος έφερε την επιστολή στο φως της δημοσιότητας, οι κοινωνικές υπηρεσίες έκαναν τεράστια προσπάθειες προκειμένου να βρουν κοινωνική δομή φιλοξενίας, χωρίς ωστόσο η προσπάθεια να τελεσφορήσει. Το νοσηλευτικό προσωπικό τον φρόντιζε επί 4 χρόνια, έως ότου κατέληξε.
Ο Καθηγητής-γιατρός με επιστολή του ευχαριστεί το προσωπικό, αναδεικνύοντας το μείζον κοινωνικό πρόβλημα.
«Πριν λίγες ημέρες είχαμε για άλλη μια φορά επισημάνει τις δεκάδες νοσηλείες στα νοσοκομεία ατόμων χωρίς προβλήματα υγείας που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο επειδή δεν έχουν που να πάνε. Εκτιμάται ότι πάνω από 500 άτομα με κοινωνικά προβλήματα βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία και καταλαμβάνουν κρεβάτια στις παθολογικές κλινικές, που μας είναι άκρως απαραίτητα αυτή τη στιγμή, λόγω έξαρσης των ιώσεων. Πολύ καλά κάνουν οι γιατροί και δεν τους εκδίδουν εξιτήρια για να μην βρεθούν το δρόμο. Το νοσηλευτικό προσωπικό τους παρέχει τη καλύτερη δυνατή φροντίδα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως τονίζει, οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων συναντούν τείχος στη προσπάθειά τους να λύσουν τα προβλήματα των ατόμων αυτών, ούτως ώστε να γυρίσουν στο σπίτι τους ή να βρουν κοινωνική δομή για τη φιλοξενία τους.
Και όλα αυτά γιατί οι δημόσιες μονάδες πρόνοιας, λόγω ελλείψεων προσωπικού, έχουν δεκάδες θέσεις φιλοξενίας κλειστές, με τη λίστα αναμονής για φιλοξενία πάνω από ένα χρόνο.
«Τέτοιες γιορτινές ημέρες δεν υπολογίζουμε ότι καταλαμβάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία σε παθολογικές, πνευμονολογικές κλινικές που μας είναι άκρως απαραίτητα λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της ανάπτυξης ράντζων. Σημασία έχει ότι έχουμε ανθρώπους που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν που να πάνε. Δεν έχουν σπίτι και εάν έχουν σπίτι έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το λογαριασμό, η σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα δεν φθάνει για φαγητό», αναφέρει.
«Προσπαθούν οι υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να βρουν λύση με δημόσιες υπηρεσίες, με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά συναντούν τείχος. Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων έχουν εκατοντάδες θέσεις που δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Η λίστα αναμονής για φιλοξενία σε δημόσια προνοιακή μονάδα υπερβαίνει το ένα έτος», συμπληρώνει.
«Οι ιδιωτικές μονάδες για φιλοξενία, στις οποίες απευθύνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, ζητάνε πάνω από 700 ευρώ το μήνα. Η σύνταξη ή το επίδομα είναι πολύ πιο χαμηλά τι να κάνουν; Απόγνωση... Σωστά πολύ σωστά δεν τους πετάμε στο δρόμο με εξιτήριο και παραμένουν στα νοσοκομεία νοσηλευόμενοι πολύ καιρό. Τουλάχιστον θα έχουν ζεστασιά και φαγητό τα Χριστούγεννα. Και θα ακούσουν από εμάς τα κάλαντα», τόνισε προ ημερών ο Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα.
Πάνω από 70 παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία
Για τον ίδιο λόγο «εγκλωβισμένα» βρίσκονται και περισσότερα από 70 παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία, χωρίς να έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας.
Πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν σε προβληματικό, κακοποιητικό περιβάλλον. Με εισαγγελική εντολή βρέθηκαν για λίγες ώρες στα νοσοκομεία για εξετάσεις και παραμένουν εκεί επί μήνες, λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων.
«Δεκάδες θέσεις φιλοξενίας των δημόσιων προνοιακών μονάδων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων προσωπικού. Και οι ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές σφυρίζουν αδιάφορα.
Δεν θέλουμε αυτές τις γιορτινές ημέρες να το εξετάσουμε το ζήτημα από την πλευρά της δεδομένης ανάγκης για παιδιατρικά νοσοκομειακά κρεβάτια, τώρα ειδικά με την έξαρση των ιώσεων.
Δεν το βλέπουμε από την αναστάτωση που προκαλούν άθελά τους στη λειτουργία των νοσοκομείων. Την παραβατική συμπεριφορά που εμφανίζουν εξαιτίας του ακατάλληλου περιβάλλοντος που ζουν. Τα δεκάδες έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας από προϊσταμένους τμημάτων για την ασφάλεια και την συμπεριφορά, των παιδιών. Αυτές τις γιορτινές ημέρες θέλουμε να μιλήσουμε για την τύχη αυτών παιδιών. Παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας κακοποιούνται για δεύτερη φορά από το κράτος παρκαρισμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία. Χωρίς τη δυνατότητα αναδοχής και υιοθεσίας. Χωρίς τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Χωρίς τη δυνατότητα να χαρούν τα Χριστούγεννα. Χωρίς τη δυνατότητα να πουν τα κάλαντα στη γειτονιά τους ή σε οργανωμένες παραστάσεις που θα συμμετείχαν σε προνοιακές μονάδες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας την παρέμβαση του κράτους ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.