Μενού
Το καταπράσινο πάρκο της Αθήνας
Το καταπράσινο πάρκο της Αθήνας | Youtube
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η Αθήνα να είναι η κατεξοχήν ελληνική μεγαλούπολη, αποτελεί όμως, όσο παράξενο και αν ακούγεται, μία αρκετά πράσινη πόλη, αφού καταγράφει υψηλή δενδροκάλυψη σε σχέση με άλλα αστικά κέντρα. Και πάλι όμως, με τις πολυκατοικίες και τις λεωφόρους να κυριαρχούν στο τοπίο, είναι πάντα ευπρόσδεκτοι οι αμιγείς χώροι πρασίνου.

Ένας τέτοιος «πνεύμονας» πρασίνου εντοπίζεται και καταμεσής του αστικού ιστού, στα Πατήσια. Το Πάρκο Φιξ έχει «αναστηθεί» πρόσφατα, καθώς η ανάπλαση των χώρων του, οι δενδροφυτεύσεις και η αναστήλωση της ιστορικής βίλας Κλωναρίδη τού έδωσε νέο αέρα.

Το πάρκο Φιξ είναι ένας χώρος με ιστορία που μετρά πάνω από 100 χρόνια, συνυφασμένος με την ελληνική ζυθοποιία, που ανανεώθηκε ριζικά όταν μία πυρκαγιά, μερικά χρόνια πριν, κατέστρεψε μέρη του περιβάλλοντα χώρου.

Η ιστορία του πάρκου

Το Πάρκο ΦΙΞ βρίσκεται στην περιοχή των Άνω Πατησίων, μεταξύ των οδών Πατησίων, Καυτατζόγλου και Τσίλλερ. Την ονομασία του χρωστά στο παλιό εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας της περιοχής, το οποίο εγκαινιάστηκε στα τέλη του 1903 και περιήλθε το 1930 στην ιδιοκτησία της οικογένειας Φιξ. 

Σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί η Βίλα Κλωναρίδη, η οποία πήρε το όνομά της από την επίσης οικογένεια ζυθοποιών Κλωναρίδη, το αντίπαλο δέος της Φιξ. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1902, πιθανώς έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. 

Οικονομικές δυσπραγίες και σκάνδαλα των επόμενων ετών οδήγησαν όμως στο κλείσιμο της επιχείρησης και την εγκατάλειψη της βίλας, με το εργοστάσιο να περιέρχεται στην κατοχή της Φιξ. Το 1993 παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 1994, το Υπουργείο την ανακήρυξε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Αεροφωτογραφία της βίλας Κλωναρίδη
Αεροφωτογραφία της βίλας Κλωναρίδη | Youtube

Τον Μάιο του 2020 η Βίλα και ο περίβολος του πάρκου απειλήθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επενέβησαν και ευτυχώς πρόλαβαν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Με αφετηρία το 2021, υπό την αιγίδα του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», άρχισε η ανάπλαση του πάρκου και η αναστήλωση του ιστορικού κτίσματος. Εξειδικευμένα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν σε πολλαπλά έργα και παρεμβάσεις, στην έκταση των 7.500 τ.μ που καταλαμβάνει το πάρκο.

Μέρος της ανανέωσης των χώρων
Μέρος της ανανέωσης των χώρων | Youtube

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης των διαδρομών, ανανέωσης του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, σήμανση), αντικατάσταση όλων των φωτιστικών και αποκατάσταση της λειτουργίας του σιντριβανιού. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα δροσερό μιας και το συντριβάνι δίνει την αίσθηση μιας μικρής λίμνης. 

Φυσικά έγινε και δενδροφύτευση, με περισσότερα από 4.500 φυτά της μεσογειακής χλωρίδας, ανθεκτικά στη ρύπανση και τις περιστασιακές φθορές. Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν στο Πάρκο Φιξ μία καλή εναλλακτική για να ξεφύγουν από την αστική μιζέρια και να ανοίξει το μάτι τους, μία μικρή ανταύγεια πράσινου μέσα στο γκρι της πόλης.

Ο χώρος του πάρκου
Ο χώρος του πάρκου | Youtube

Δείτε επίσης:

Σπαρτιάτες εναντίον Βίκινγκς: Ποιος θα επικρατούσε - Τα όπλα, οι τακτικές και η εκπαίδευση

Ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Αθήνα - Έχει ιστορία 25 αιώνων

Δεν ήταν μόνο οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά: Οι μπάντες που γιγάντωσαν το ελληνικό ροκ των '90s

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.