Μενού
ekloges
Αφισοκολλητές του ΠΑΣΟΚ στα Εξαρχεια | Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • Α-
  • Α+

Σεισμικές αναταραχές στην πολιτική ιστορία της χώρας προκάλεσε η εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στις 18 Οκτωβρίου 1981. Το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου πετυχαίνει μια σαρωτική νίκη, και αμέσως αρχίζει να πραγματοποιεί όσα υποσχόταν το πρόγραμμα του, το «συμβόλαιο για το λαό». Μια νέα σελίδα γυρίζει στη Μεταπολίτευση, κάτι που όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν διάττων αστέρας. Η ίδια η 8ετής διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1981-1989) παρέχει απόδειξη για το μη-συγκυριακό χαρακτήρα του φαινομένου.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εθνικές εκλογές με ποσοστό 48,07% και 172 έδρες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δήλωσή του το βράδυ των εκλογών αναφέρει: «Γιορτάζουμε την νίκη της Αλλαγής. Και θα ’θελα να σας παρακαλέσω, μέσα στην γιορτή σας και στην χαρά σας, να μην ξεχάσετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα από τον λαό μας συμφιλίωση. Λήθη στο παρελθόν: όλοι μαζί εμπρός για το μεγάλο, αξιόλογο έργο της οικοδόμησης της Νέας Ελλάδας». 

 

papandreou

Απουσία (;) Σημίτη

Ο Κωνσταντίνος Σημίτης, μετέπειτα πρωθυπουργός, δεν βρισκόταν καν στα ψηφοδέλτια. Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Υπουργείο Γεωργίας. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας μέχρι το 1985. Εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΟΚ, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των κοινοτικών ενισχύσεων. 

Ευρωεκλογές!

Την ίδια μέρα με τις εθνικές εκλογές, διεξάγονται για πρώτη φορά ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο κόμμα και εκλέγει 10 ευρωβουλευτές.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης;

Κατόπιν εισήγησης του Βασίλη Βασιλικού - μετέπειτα προέδρου της ΕΡΤ -  ο Στέλιος Καζαντζίδης επρόκειτο να βάλει υποψηφιότητα ως βουλευτής στη Θεσσαλονίκη. Λόγω εσωτερικών ανταγωνισμών που δημιουργήθηκαν στη συμπρωτεύουσα, ο Καζαντζίδης απέσυρε μόνος του την υποψηφιότητα του.

Η επική προεκλογική συγκέντρωση

Λαέ της Αθήνας, η ΝΔ δεν θα σωθεί ύστερα από τον “γάμο” της με την ακροδεξιά- απλώς έπεσε το προσωπείο, για μερικά χρόνια τώρα, η Δεξιά παρίστανε την Ευρωπαϊκή φιλελεύθερη Δεξιά.  Η Δεξια, “πέταξε το προσωπείο” και έγινε η Δεξιά που ξέραμε εδώ και δεκαετίες! Απόψε η Δεξιά μπαίνει στο περιθώριο της πολιτικής!” - Το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε την μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία των εθνικών εκλογών της χώρας, στην πλατεία Συντάγματος. Τα πλάνα από εκείνη την βραδιά προκαλούν δέος. 

Από το «συμβόλαιο με το λαό», στην κοινωνία

αλλαγη

Διακήρυξη για το σχηματισμό «συμβουλίου εθνικής κουλτούρας». αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, θέτικη απάντηση στο αίτημα εκδιδόμενων γυναικών για περίθαλψη και ασφάλιση, απονομή χάριτος σε φυλακισμένους αναρχικούς, αποποινικοποίηση της μοιχείας και «αυτόματο διαζύγιο», ίδρυση κρατικών βιομηχανιών, δημιουργία πρεσβείας της Κούβας στην Αθήνα. Οι πρώτες 100 ημέρες του ΠΑΣΟΚ ήταν γεμάτες από φιλόδοξες εξαγγελίες. Κάποιες πραγματοποιήθηκαν, άλλες όχι. 

Ο «σεισμός» των αυξήσεων

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με την Καθημερινή, αρχικά είχε συμφωνήσει σε κάποιες περιορισμένες και ανεκτές για τις αντοχές της οικονομίας παροχές. Αυτές ήταν οι:

Πρώτον, η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) μισθών και ημερομισθίων ανά τετράμηνο, που θα είναι ίση με τον πληθωρισμό της περιόδου αυτής, δεύτερον, η ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας με ταυτόχρονη αύξηση του κατωτάτου αφορολόγητου ορίου και τρίτον, η σταδιακή αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων συντάξεων, για να φθάσουν όλοι οι συνταξιούχοι σ’ ένα κοινωνικά παραδεκτό όριο διαβίωσης.

Στη συνέχεια όμως, παραμέρισε τους οικονομολόγους επιτελείς και υπουργούς του και έκανε τη δική του ιδεολογικοπολιτική επανάσταση, αδιαφορώντας για την οικονομία. Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου του ’81 έβαλε τον υπουργό Εργασίας κ. Απόστολο Κακλαμάνη να εξαγγείλει από τηλεοράσεως αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια μέχρι 60% και διπλασιασμό των κατώτατων συντάξεων του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΓΑ, ΤΕΒΕ κ.λπ. Επρόκειτο για έναν κοινωνικό σεισμό που δεν είχε το προηγούμενό του στην ιστορία της χώρας, καθώς ο Ανδρέας πραγματοποίησε με τα μέτρα αυτά μια βίαιη ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των μη προνομιούχων της χώρας

Η τηλεόραση «ξέμεινε» από σίριαλ

«Κίτρινος Φάκελος», «Φρουροι της Αχαίας» και όχι μόνο. Η «Αλλαγή» δια μέσω του Βασίλη Βασιλικού θα πατούσε delete σε όλες τις τηλεοπτικές παραγωγές της κρατικής τηλεόρασης που είχαν γίνει χωρίς την έγκριση της και προέρχονταν από το απερχόμενο καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μάνος Χατζιδάκις μένει εκτός ΕΡΤ

Με ένα μάλλον μακιαβελικό τρόπο, το 1982 ο Μάνος Χατζιδάκις, που «δεν αρέσει» στην κυβέρνηση Παπανδρέου με τον προβοκατορικό του λόγο, το ενδιαφέρον του και για τα ανατολικά, και για τα δυτικά μουσικά ιδιώματα (κόκκινο πανί το «ροκ» για τη νέα κυβέρνηση), και τη συμπάθεια του προς την Δεξία, απολύεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. 

Οι ταινίες - «κοινωνικές καταγγελίες» σαρώνουν 

Τα «Τσακάλια» του Γιάννη Δαλιανίδη κάνουν 230.000 εισιτήρια μέσα σε λίγους μήνες και γίνονται μια από τις κορυφαίες σε εισπράξεις ταινίες της χρονιάς. Ο ηθικός πανικός της κοινωνίας για τους νέους, που έρχονται σε επαφή με ντισκοτέκ, όμορφα και ακριβά ρούχα, ροκ μουσική και άλλα φανταχτερά μικροπράγματα του δυτικού πολιτισμού, ολοένα και μεγάλωνει.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει δυνατός αντίπαλος

Ο διχασμός εντός Βουλής καλά κρατεί και η Νέα Δημοκρατία στην ψηφοφορία για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης κάνει λόγο για «κόκκινη τρομοκρατία» και αποχωρεί. Δεν θα είναι η μοναδική σκληρή κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.