H κακοκαιρία «Π» έχει επηρεάσει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις δυνατές βροχές και καταιγίδες ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν το Σάββατο (04/11).
Μάλιστα, το μεσημέρι της Πέμπτης (02/11), η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού όπου κάνει λόγο για μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων από αργά το απόγευμα της Παρασκευής έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05/11).
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του, αναφέρει τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», για τις οποίες υπάρχει «πολύ αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα» κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.
Μάλιστα, σε σχετικό γράφημα, παρουσιάζει τις περιοχές στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
- Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.
- Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρικη Μακεδονία.
Είναι εκείνες οι περιοχές που επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά που ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.
Η Αττική και η διάρκεια της κακοκαιρίας
Σε Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.
«Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου», υπάρχει η μικρη έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επαναπαυθούμε σε αυτές τις περιοχές παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη».
Καταλήγοντας, αναφέρει πως «η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι 24 ώρες. Καλό θα ήταν να περιοριστούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων. Ο κρατικός μηχανισμός ενδέχεται να δοκιμαστεί.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.