Μενού
Πρόβατο στην Ευρυτανία
Πρόβατο στην Ευρυτανία | ΕΡΤ
  • Α-
  • Α+

Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση ενός σπάνιου προβάτου που εκτρέφεται στην Ευρυτανία και έχει τέσσερα κέρατα, με τον Παναγιώτη Νταβαρίνο, κτηνοτρόφο στα Άγραφα, να μιλάει στην ΕΡΤ για το ζώο.

«Είμαι ο μοναδικός που έχει τέτοιο πρόβατο. Αυτή είναι παλιά ράτσα που φτάνει μέχρι τον προπάππου μου, μετά χάθηκε και ξαναεμφανίστηκε πριν από 20 χρόνια. Κρατάω εγώ κάθε 2 με 3 χρόνια ένα αρσενικό και πρόκειται για ελληνική φυλή» είπε αρχικά ο κ. Νταβαρίνος για το θηλαστικό στην Ευρυτανία.

«Χάθηκε και βγήκε μετά από 50 χρόνια στη γέννα. Είναι σκληρό ζώο, αντέχει, είναι αρκετά παραγωγικό και είναι ό,τι πρέπει για τα Άγραφα. Είναι πολυκερατική φυλή και απ' ό,τι λένε προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα» συνέχισε ο κτηνοτρόφος στην Ευρυτανία.

Πρόβατο στην Ευρυτανία
Πρόβατο στην Ευρυτανία | Ertnews.gr

Ευρυτανία: Ο ρόλος του κράτους

«Αν το κράτος μπορούσε να επιδοτήσει αυτήν την κατάσταση, θα μπορούσαν και άλλοι να την έχουν. Οι κτηνίατροι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και κάνουν λόγο για ένα σπάνιο φαινόμενο, δεν έχουν ξαναδεί κάτι τόσο σπάνιο» συμπλήρωσε για το πρόβατο με τα τέσσερα κέρατα.

«Κάθε 2 με 3 χρόνια βγαίνει ένα αρνί. Αυτό που δεν πρέπει να αλλάξει, είναι να μην αναμιχθούν άλλα αίματα. Τέτοια πρόβατα έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν στην περιοχή της Ρούμελης, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας» τόνισε, επίσης.

Ένα οικόσιτο ζώο-κλειδί στην ιστορία της εκτροφής και της εξέλιξης του πολιτισμού, έγινε αιτία συγκρούσεων μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων, βρέθηκε στο επίκεντρο μύθων και θρησκειών, αλλά πιο διάσημη παραμένει η ιστορία του χρυσόμαλλου δέρατος. Έκτοτε τα προϊόντα της κουράς έθεσαν τις βάσεις των πρώτων βιοτεχνιών, και της βιομηχανικής εποχής. Οι καιροί άλλαξαν και μαζί οι πηγές εισοδήματος εκείνων που γνωρίζουν από ένστικτο ότι το μέλλον εξαρτάται από την δική τους αφοσίωση σε παραδοσιακές εργασίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.