Μπορεί η κοινή τους ονομασία να παραπέμπει σε κάποιου τύπου οικοδομικό υλικό, αλλά στην πραγματικότητα οι πετροσωλήνες είναι είδος ζώου, συγκεκριμένα οστρακόδερμα.
Συνεπώς, υπάρχουν δύο μέρη όπου τους συναντάμε. Στον βυθό της θάλασσας φυσικά, που αποτελεί τον φυσικό τους βιότοπο, αλλά από πιο κοντά τους βλέπουμε...στο πιάτο μας, όταν επισκεπτόμαστε εστιατόρια θαλασσινών.
Βέβαια σήμερα ο πετροσωλήνας εκλείπει ως μεζές, καθώς ο τρόπος περισυλλογής του είναι καταστροφικός για το φυσικό περιβάλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται.
Πετροσωλήνες: Γιατί είναι προστατευόμενοι
Η αλιεία πετροσωλήνα είναι ιδιαίτερα καταστροφική, δεδομένου ότι το όστρακο αυτό ζει μέσα στους βράχους. Ψαρευόταν κυρίως από δύτες που χρησιμοποιούσαν σφυριά ή ακόμη και κομπρεσέρ, με τα οποία σπάγανε τα κοιλώματα μέσα στα οποία ζούσαν τα μαλάκια, προκαλώντας με τον τρόπο αυτόν εκτεταμένη καταστροφή.
Γι' αυτόν τον λόγο η αλιεία των πετροσωλήνων ως ιδιαίτερα καταστρεπτική απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1992, καθώς και σε όλες τις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Archipelago, σε ένα σύνολο 70 εστιατορίων στην Αθήνα, τον Πειραιά και την ευρύτερη Ελλάδα, τα οποία εν αγνοία τους συμμετείχαν σε έρευνα, το 80% είτε διέθετε προστατευόμενα είδη στο μενού τους, ή δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να προμηθευτούν.
Αντίστοιχη έρευνα είχε δημοσιευθεί το 2011 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Mediterranean Marine Science», η οποία είχε αναδείξει την έκταση του προβλήματος της ευρείας παράνομης εμπορίας προστατευόμενων οστρακοειδών στην Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως κανένα μέτρο δεν λήφθηκε έκτοτε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.