Μενού
Βηματοδότης
Βηματοδότης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο βηματοδότης είναι μία συσκευή που έχει σώσει αμέτρητους καρδιοπαθείς παγκοσμίως. Είναι ένα ασύρματο μηχάνημα που εμφυτεύεται στο εσωτερικό του άνω μέρους του στήθους κάτω από την κλείδα, και λειτουργεί στέλνοντας έναν μικρό ηλεκτρικό παλμό κάθε φορά που ανιχνεύει κάτι παράταιρο στον χτύπο της καρδιάς.

Στην Ελλάδα, αυτή η ιατρική επανάσταση δεν αποτελούσε πραγματικότητα μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν και έγινε η πρώτη επιτυχημένη τοποθέτηση βηματοδότη σε ασθενή, σύμφωνα με το kardiologia.blogspot.

Ο πρώτος βηματοδότης

Ο βηματοδότης αποτελείται από ένα σύνθετο ηλεκτρονικό κύκλωμα, που παρακολουθεί, αναλύει και καταγράφει κάθε καρδιακό χτύπο και εάν χρειαστεί, απελευθερώνει ανεπαίσθητα ερεθίσματα χαμηλής έντασης τα οποία ρυθμίζουν τη δραστηριότητα της καρδιάς.

Οι βηματοδότες είναι μια σωτήρια ανακάλυψη του Αμερικανού ερευνητή Πολ Ζολ το 1952, που έκτοτε βελτιώθηκε και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές. Στην Ελλάδα. ο πρώτος εσωτερικός βηματοδότης καρδιάς τοποθετήθηκε σε ασθενή από τον καθηγητή χειρουργικής Δημήτριο Λαζαρίδη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο το 1961.

Ο Καθηγητής Λαζαρίδης εδραίωσε επίσης τις νεφρικές μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, πραγματοποιώντας το 1970 την πρώτη από ζώντα συγγενή δότη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα.

Αποτέλεσε τον πρωτοπόρο των τεχνικών της βαλβιδοτομής της μιτροειδούς σε ασθενείς με βαλβιδοπάθεια, λόγω  του ρευματικού πυρετού που μάστιζε τον πληθυσμό από τη δεκαετία του 1920 και για μισό αιώνα. Αναγνωρίζεται δε και τιμάται ως ο ιδρυτής και θεμελιωτής της ειδικότητας της Καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.