Μενού
katafygio.jpg
Πολεμικό καταφύγιο. | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Δεκάδες καταφύγια κατασκευάστηκαν στην Αττική, λίγο πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα ξεχασμένα, πλέον τούνελ, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στην καρδιά κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας και των περιχώρων της, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν σε περίπτωση βομβαρδισμού.

Η εκπομπή «Ελένη» του Mega βρέθηκε σε δύο «άγνωστα» καταφύγια που συντηρούνται μέχρι και σήμερα.

Ο δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, βρέθηκε με την κάμερα της τηλεοπτικής εκπομπής στο καταφύγιο της πόλης.

«Το καταφύγιο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τους βομβαρδισμούς το 1941 και υπάρχουν ακόμα 20 περίπου. Οι πόρτες ασφαλείας είναι γερμανικής κατασκευής. Μας προμήθευαν οι Γερμανοί για να γλιτώσουμε από τους δικούς τους βομβαρδισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μώραλης.

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, περιηγήθηκε με την κάμερα του Mega σε άλλο καταφύγιο.

«Οι χώροι εδώ έχουν πλήρη αυτονομία σε νερό και με ανεμογεννήτρια έχουν ρεύμα. Το καταφύγιο της Βούλας αποτελείται από 8 μεγάλους χώρους σαν δωμάτια και 7 βοηθητικούς, όπως κουζίνες», είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Μαρτυρίες για τα καταφύγια

«Στην κατοχή σε αυτό το καταφύγιο έχει έρθει ο παππούς μου με την οικογένεια του για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς», αποκάλυψε στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναλυτής Κωνσταντίνος Κυρίμης τόνισε στην εκπομπή για τη λειτουργία των καταφυγίων: «Συνήθως τα καταφύγια μπορούσες να επιβιώσεις μόνο για τρεις ώρες διότι σφραγίζονταν αεροστεγώς. Τα καταφύγια είχαν από πάνω μπετόν αρμέ και έτσι άντεχαν ακόμα και την πτώση όλου του κτιρίου».

«Μέσα στο καταφύγιο απαγορεύονταν οι φωνές, οι πολλές κινήσεις και φυσικά η πολιτική συζήτηση. Τότε, τα καταφύγια τα έλεγαν χώρους αναγκαστικής συντροφιάς», πρόσθεσε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή στα καταφύγια «είχαμε και φλερτ, ενώ στον Πειραιά μάλιστα είχαμε και μία γέννα. Για την τότε εποχή ήταν σοκ το ότι έπρεπε να συνυπάρχουν μέσα στα καταφύγια πλούσιοι και φτωχοί».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.