Μενού
alexander-the-great
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το νέο ντοκιμαντέρ με ελληνικό άρωμα, του Netflix, το «Μέγας Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός Θεού» έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα και φιλοδοξεί μέσα από συνεντεύξεις με ειδικούς και αναπαραστάσεις να αποκαλύψει τη ζωή του Έλληνα στρατηλάτη όπως και την επιθυμία του να κατακτήσει τον κόσμο.

Όπως είναι φυσικό το ντοκιμαντέρ ξεκινά από τα νεανικά χρόνια του Αλεξάνδρου και δεν αφήνει έξω από το κάδρο τη σχέση που φέρεται να είναι με τον Ηφαιστίωνα. Ο Μακεδόνας στρατηγός αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου, με πολλούς ιστορικούς να έχουν αναφερθεί στη σχέση που είχαν οι δύο άνδρες.

«Δεν ήταν μόνο φίλοι. Ίσως ήταν η μεγάλη του αγάπη» λέει στο ντοκιμαντέρ η Πακιστανή αρχαιολόγος Σαλίμα Ικράμ και τα λόγια της οπτικοποιούνται με τους δύο ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τους νεαρούς Αλέξανδρο και Ηφαιστίωνα, να ανταλάσσουν παθιασμένο φιλί.

Διαβάστε ακόμη: Λύνεται το μυστήριο των βασιλικών τάφων στην Βεργίνα - Οι συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι θαμμένοι

Αυτό το φιλί όσο και η η σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις στα social media για μία ακόμη φορά. Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατη η τελευταία φορά που ως... έθνος ασχοληθήκαμε με τη σχέση των δύο ανδρών. Με τον Ηφαιστίωνα συνδέθηκε το ταφικό μνημείο που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη, στον Τύμβο Καστά, έστω και αν ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαφωνίες για το κατά πόσο είναι ρωμαΐκό ή μακεδονικό μνημείο.

Η αρχική άποψη ήταν πως επρόκειτο για ταφικό μνημείο που είχε χτιστεί από τον Μ. Αλέξανδρο στη μνήμη του Ηφαιστίωνα. Αυτή την εκδοχή ωστόσο έχει ουσιαστικά διαψεύσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας

Γεννημένος στην Αρχαία Πέλλα, ο Ηφαιστίωνας, ήταν ο στενότερος από όλους τους φίλους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεγαλωμένοι μαζί από παιδιά. Ήταν ένας από τους βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη στην Μίεζα. Αργότερα, συμμετείχε, ως αξιωματικός, στην εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία.

Η φιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν τόσο ονομαστή που πολλοί την έχουν συγκρίνει με αυτήν του Αχιλλέα και του Πατρόκλου, όπου παρομοίως πολλές φορές αναφέρεται και ως ερωτική από διάφορους σύγχρονους ιστορικούς.

Η πρώτη του αμφισβητούμενη εμφάνιση είναι στην Τροία όπου υποτίθεται ότι στεφάνωσε τον τάφο του Πατρόκλου, ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος προσαγόρευσε τον Κρατερό ως Φιλοβασιλέα, και τον Ηφαιστίωνα ως Φιλαλέξανδρο.

Οι εκστρατείες και ο θάνατος

Κατά την διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Σαν ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο τον μαύρο, γιο του Δροπίδη. Στην συνέχεια, ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στην Βακτρία, Σογδιανή και αργότερα στην Ίνδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής μαζί με τον Περδίκκα. Μάλιστα, μετά απο 30 μέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Όμφιδα (Ταξίλα). Στην μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πόρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στην συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό.

Αργότερα στα Σούσα πήρε μέρος στον μαζικό γάμο με γυναίκες απο την Περσία και μάλιστα ο ίδιος παντρεύτηκε την Δρυπετίδα, αδερφή της γυναίκας του Αλέξανδρου, Στατείρα. Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ Κατα την διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε από πυρετό με συνέπεια ύστερα από εφτά ημέρες να πεθάνει. Ήταν μόλις 31 ετών.

Με πληροφορίες από hellenicaworld, science.fandom.com, wikipedia

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.