Μενού
Βαγγέλης Πεντάρης και Μελίνα Μερκούρη
Βαγγέλης Πεντάρης και Μελίνα Μερκούρη | Cretalive
  • Α-
  • Α+

Έφυγε σήμερα (9/10) σε ηλικία 90 ετών από τη ζωή ο Ευάγγελος Πεντάρης, μία σημαίνουσα προσωπικότητα της Κρήτης. Ο κάποτε καπετάνιος που έγινε βουλευτής με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν κυρίως γνωστός για το τέλος που έδωσε στην μεγαλύτερη βεντέτα που είχε δει το νησί.

Ο αυτόκλητος ως «πλοίαρχος της ειρήνης» διακρίθηκε κατά τη ναυτική του καριέρα, προτού γυρίσει προς την πολιτική και συνταχθεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε μία από τις ιστορικότερες στιγμές του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος ήταν ο «καπετάνιος της ειρήνης»

Ο Βαγγέλης Πεντάρης γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά της Κρήτης. Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων εργάστηκε ως πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, ενώ πριν τη δικτατορία είχε διατελέσει στέλεχος του προσωπικού μηχανισμού του Σοφοκλή Βενιζέλου στους ναυτικούς.

Το 1980 κατάφερε να σώσει περίπου 2.000 ναυτικούς κατά την διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ σε διεθνές επεισόδιο με μία ασυναγώνιστη πράξη αυτοθυσίας.

Αποσφραγίζοντας τον ασύρματο του πλοίου του με κίνδυνο της ζωής του, επικοινώνησε ως μεσάζοντας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, μεταξύ άλλων, για να επέμβουν στην επίλυση του επεισοδίου.

Το τέλος της βεντέτας

Ακόμα και μετά τη ναυτική του θητεία όμως, ο Βαγγέλης Πεντάρης είχε ακόμα μάχη μέσα του. Το 1985 είχε ήδη συνταχθεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την αποκαθήλωση Καραμανλή και την έναρξη των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 86'. 

Σε μία πράξη σπάνιας πολιτικής νηφαλιότητας ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη, η οικογένεια του οποίου βρισκόταν σε μία πολύχρονη και πολύνεκρη βεντέτα με αυτή των Πεντάρηδων. 

Οι δύο ισχυρές οικογένειες της Κρήτης είχαν μέχρι τότε εμπλακεί σε ένα ατέλειωτο αιματοκύλισμα, με εκατοντάδες νεκρούς. Από το 1941 έως το 1956, σε μόλις 15 χρόνια, σκοτώθηκαν λόγω αυτής της βεντέτας τουλάχιστον 140 άνδρες. Ο Βαγγέλης Πεντάρης είχε δηλώσει πως σε αυτή την ψήφο «εμπιστοσύνης» τον ώθησε η αγάπη του για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.