Μενού
fotia
Πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σκληρή μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες στο τεράστιο πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια στη διάρκεια της νύχτας καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πύρινο μέτωπο που εκτεινόταν σε περίπου 15 χιλιόμετρα! Η φωτιά έφτασε μια «ανάσα» από τη Μάνδρα Αττικής αλλά κάπου εκεί οι γραμμές άμυνας που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες και οι εθελοντές λειτούργησαν και αναχαίτισαν τις φλόγες. Η εικόνα της περιοχής, ωστόσο, με το πρώτο φως της ημέρας είναι αποκαρδιωτική καθώς ο πυκνός μαύρος καπνός «δείχνει» πως η φωτιά συνεχίζει με ένταση το καταστροφικό της έργο.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ισχυροί, ωστόσο, ελπίδα όλων είναι πριν ανέβει ξανά η ένταση τους το πρωί να προλάβουν τα εναέρια μέσα να κάνουν στοχευμένες ρίψεις προκειμένου να περιοριστούν οι φλόγες. Το έργο της κατάσβεσης και από αέρος, ωστόσο, θα είναι δύσκολο καθώς οι καπνοί είναι πυκνοί και η ορατότητα εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ μέσα στη φωτιά δημιουργείται ένα ξεχωριστό μικροκλίμα που δυναμώνει την ένταση της φλόγας.

Σκληρή μάχη δόθηκε στην περίμετρο του εργοστασίου της Τιτάν. Πυροσβέστες και εθελοντές κατάφεραν τελικά να κρατήσουν μακριά τις φλόγες, ενώ το ίδιο πέτυχαν και σε εκείνο το κομμάτι του μετώπου που κατευθυνόταν προς την Πάρνηθα. Οι πυροσβέστες έστησαν εκεί μια μεγάλη αμυντική γραμμή την οποία η πύρινη λαίλαπα δεν κατάφερε να περάσει. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη τη διάρκεια της νύχτας οι άνεμοι δεν άλλαξαν φορά και έστελναν διαρκώς τη φωτιά προς τη Μάντρα και τη Μαγούλα και έτσι οι πυροσβέστες είχαν την ευκαιρία να ρίξουν εκεί όλες τους τις δυνάμεις.  Ανά διαστήματα, μάλιστα, ακούγονταν και εκρήξεις που πιθανότατα ήταν από μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

Λίγο μετά τις 5 το πρωί, στην πραγματικότητα το μέτωπο είχε «σπάσει» σε τρία κομμάτια: Ένα προς Μαγούλα, ένα προς Πάρνηθα και ένα προς Οινόη, με αυτό που κατευθύνεται προς τη Μαγούλα να είναι το πιο επικίνδυνο.  

Δερβένι

Πολλών χιλιομέτρων είναι και το πύρινο μέτωπο στο Δερβένι. Και εκεί οι άνεμοι είναι ισχυροί, ωστόσο, δεν κινδυνεύουν χωριά και οικισμοί. Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσουν και εκεί οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα καθώς η φωτιά καίει σε ένα δύσκολο ανάγλυφο (κυρίως χαράδρες) και η προσέγγιση από τις επίγειες δυνάμεις είναι εξαιρετικά δύσκολη

Καλύβια

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα και στα Καλύβια. Τελευταία έξαρση του μετώπου ήταν περίπου στη 1 τη νύχτα όταν ήταν μια ισχυρή αναζωπύρωση έφερε τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών (αρκετά, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπέστησαν ζημιές) αλλά η άμεση επέμβαση πυροσβεστών και εθελοντών περιόρισαν το μέτωπο το οποίο τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει μια ύφεση αλλά κανείς δεν εφησυχάζει αφού οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι δυνατοί.

Λουτράκι

Ήσυχα κύλησε η νύχτα στο Λουτράκι αφού οι πυροσβέστες κατάφεραν και κράτησαν μακριά από τους οικισμούς τις φλόγες με αποτέλεσμα τις πρώτες πρωινές ώρες επί της ουσίας να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο. Οι άνεμοι, ωστόσο, που πνέουν στην περιοχή κρατάνε «ζωντανά» τα «καντηλάκια» τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη αναζωπύρωση.

Ευχή όλων όσων συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης είναι να παραμείνει έτσι η κατάσταση μέχρι να σηκωθούν τα εναέρια μέσα και τότε, με στοχευμένες ρίψεις, να σβήσει εντελώς η φωτιά.

Συναγερμός και σήμερα

xartis triti
Χάρτης πρόγνωσης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τρίτη | ΓΓΠΠ

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και η σημερινή μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς, όπως σημείωσε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ. «Επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.