Πανελλαδική 24ώρη απεργία έχουν προκηρύξει πολλοί εργασιακοί κλάδοι για την ερχόμενη Πέμπτη (21/09), διαμαρτυρόμενοι για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την ίδια ημέρα.
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Ποιοι απεργούν
Μέχρι στιγμής, ανακοινώση, με την οποία υποδηλώνουν πως θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, έχουν εκδώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και το ΠΑΜΕ, ενώ αναμένεται τις επόμενες ώρες ή ημέρες να βγάλουν ανακοίνωση και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς.
Άξιο αναφοράς είναι ότι η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με ανακοίνωσή της, θέτει κάποιες παραμέτρους που θεωρεί πως θα βελτιώσουν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
«Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ώρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να "ζήσει" αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας. Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει ως «τερατούργημα» το νομοσχέδιο που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».
Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ
Άξιο αναφοράς σχετικά με τις ενώσεις εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι ότι –μέχρι στιγμής– δεν έχουν ανακοινώσει τι θα κάνουν την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις είτε με απεργία είτε με στάση εργασίας.
Εικάζεται πως, πιθανότατα, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στα μεγάλα αστικά κέντρα, για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Πού θα έχει συγκεντρώσεις
Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10:30 έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10:00 στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10:30, στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ στα Ιωάννινα, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο.
Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10:00 το πρωί στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11:00 στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10:30 στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10:30 στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.