Διαβάζουμε στο Reader πως παραμένει δραματική η κατάσταση στον Έβρο μετά την ένωση των δύο μεγάλων μετώπων της πυρκαγιάς, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς. Η φωτιά καίει για πέμπτη ημέρα. Στην Αττική, η Πάρνηθα καίγεται ξανά, οι εκκενώσεις φτάνουν ως το Μενίδι και τα Άνω Λιόσια, η ζωή μας βρίσκεται σε πόλεμο, σε ένα διαρκώς τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στη συνομωσιολογία και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Ακούμε διαρκώς για «νέα μέτρα» για τη δασοπροστασία, για αυστηροποίηση των ποινών σε εμπρηστές, για επιτήδειους που καίνε τα δάση για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών σε τουρισμό, κτηνοτροφία, ανέγερση ακινήτων, για ένα «σαστισμένο» κρατικό μηχανισμό λόγω της έντασης των ανέμων, για την κλιματική αλλαγή. Κι όμως, με εξαίρεση την κλιματική αλλαγή, όλα τα παραπάνω τα λέμε και τα ξαναλέμε με αφορμή τις φωτιές, κάθε καλοκαίρι από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι σήμερα! Διαβάζοντας την αρθρογραφία σε εφημερίδες όπως η Ελευθερία, ο Ριζοσπάστης και η Μακεδονία, εντοπίζεις τρομακτικές συμπτώσεις με αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις φωτιές στη χώρα μας.
1965-66: Το καλοκαίρι της νεκρής γης
Τι διαβάζουμε: 107.000 στρέμματα δάσους και 223.000 δασολίβαδα είχαν καταστραφεί την τριετία 64-66 σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία. «Στον βωμό του συμφέροντος» ή και της αμέλειας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είχε γίνει στάχτη το 19,6% των δασικών εκτάσεων της χώρας. Η εφημερίδα από το 1965 (βλέπε άρθρο κάτω) είχε αρχίσει να αναφέρει ως υπόπτους εμπρησμών τους γεωργούς που επιχειρούσαν εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων, λαθροξυλοκόπους, αλλά και όσους στόχευαν σε καταπάτηση εδαφών, για να χτίσουν ακίνητα για προσωπική χρήση ή τουριστική εκμετάλλευση.
1977: Απειλείται η Πάρνηθα
Σε ρεπορτάζ του Πάνου Σόμπολου στην εφημερίδα «Μακεδονία» βλέπουμε άλλη μια καταστρεπτική φωτιά στην Πάρνηθα, που φτάνει ως το καζίνο Μον Παρνες και τα ραντάρ των στρατιωτικών βάσεων, η οποία φαίνεται πως έχει ξεκινήσει από «ρίψη φωτοβολίδων» κοντά στην περιοχή (!!). Η φωτιά απειλεί και την περιοχή των Θρακομακεδόνων και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής διατάζει τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης να κινητοποιηθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του ώστε να ανακαλυφθούν οι υπαίτιοι των πυρκαγιών. Η εισαγγελία επισημαίνει πως οι εμπρηστές δασών - αν και όταν βρεθούν - θα έχουν βαρύτατες κυρώσεις.
1982: Ξαφνικά, κάθε καλοκαίρι
Ο Γιάννης Θεοδωράκης σε κείμενο του τον Αύγουστο του 1982, ενώ έχουν γίνει στάχτη τα δάση σε Κιούρκα και Πολυδένδρι, μας δείχνει μια αρκετά γνώριμη εικόνα: Πυροσβέστες, στρατιώτες, επιτελικά στελέχη της κρατικής μηχανής, δημοσιογράφοι, όλοι τους ξαφνιασμένοι από το γεγονός μιας πυρκαγιάς. «Κρέμονται οι ελπίδες μας από τα αεροπλάνα, εφόσον πετούν νερό, κάτι γίνεται» τονίζει.
«Η πύρινη κόλαση δεν απέχει περισσότερο από 500 μέτρα από τα σπίτια. Ακούγονται και εκρήξεις πυρομαχικών»
«Είμαστε όλοι παρόντες, υπουργοί, νομάρχες, στρατιώτες, πυροσβέστες, μόνο που δεν ξέραμε, ξαφνικά, τι να κάνουμε, πως να αντιδράσουμε...» γράφει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Θεοδωράκης.
Άραγε φέτος, το 2023, ξέρουμε;
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.